Dr. Maria Tălmăcel: „Cel care țipă cel mai tare intră primul la urgențe, iar cel care are o problemă cu adevărat gravă rămâne”

de | 07/01/2017 | Local, Sănătate

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență (SMU) Roman a ieșit sâmbătă, 7 ianuarie, într-o conferință de presă pentru a spune care este situația pacientului din filmulețul de pe Facebook, care se văita vineri, 6 ianuarie, pe holurile Spitalului. Medicii susțin că bătrânul este purtător de sondă de șapte ani și că este un pacient foarte cunoscut personalului Centrului de Primiri Urgențe (CPU) Roman.

Azi, bătrânul s-a prezentat dn nou la CPU, iar  medicul chirurg a hotărăt ca pacientul să rămână pe secția de chirurgie, sub tratament medicamentos. Pe 9 ianuarie va avea loc o ședință cu personalul medical din CPU, urmând a discuta cu toții ce trebuie făcut pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple asemenea situații. Pacientul  vine cu ambulnța și pleacă cu ambulanța de fiecare dată. Pe 6 ianuarie, pacientul plecase înainte să vină ambulnața spitalului pentru a-l duce acasă, iar cei care l-au luat nu au vorbit cu personalul spitalului. I s-a spus pacientului să aștepte, pentru ca embulnța să devină disponibilă, dar nu a mai avut răbdare”, a afirmat dr. Maria Andrici, manager general al SMU Roman.

Pe noi nimeni nu ne-a întrebat, nimeni nu a cerut niciun fel de relații. Când ne adresăm la CPU fără a avea urgențe, trebuie să ne asumăm că înseamnă timp de așteptare crescut, înseamnă medici tot mai obosiți – nu ne plângem, noi ne facem treaba, chiar ne place ce facem. Și știm și vrem și putem și ne dăm tot interesul. Doar să nu fim vânați. De fiecare dată, pacientului i s-a recomandat un tratament cu antibiotice la domiciliu pentru a trata această infecție urinară specifică purtătorului cronic de sondă urinară. Pacientul nu și-a luat tratamentul recomandat, pentru că dacă ar fi urmat acel tratament și-ar fi rezolvat problema. Dumnealui mai vine, de multe ori, cu constipație și îi facem clismă. Dacă asta ar trebui să facem noi la urgențe cu prioritate, puteți să aruncați cu pietre în noi. În loc să ne ocupăm de urgențele reale… pentru că asta ajunge să se întâmple: cel care geme, plânge, țipă cel mai tare ajunge și intră primul la urgențe, iar cel care are o problemă cu adevărat gravă rămâne sau, mai grav, moare pe hol, așa cum știți că s-a mai întâmplat. Pacientul ar fi trebuit trimis acasă cu ambulanța și azi”, a precizat dr. Maria Tălmăcel, medic coordonator al CPU Roman.

Pacientul a vrut să plece, dar domnul primar ne-a rugat să reținem pacientul până luni, pentru ca acesta să fie transferat, cu ambulanța noastră, la Urologie la Piatra-Neamț tocmai pentru ca să evităm aceste du-te – vino ale pacientului”, a completat dr. Maria Andrici.

Conform informațiilor puse la dispoziție de conducerea SMU Roman, în intervalul 1 august 2016 – 6 ianuarie 2017, pacientul s-a prezentat de 27 de ori în CPU, fie pentru a i se schimba sconda, fie pentru a i se face clismă. Întrebat de reporteri dacă s-a simțit neglijat de medici, bătrânul a spus: ”Nu, m-au luat frumos”, dar dialogul a fost dificil, persoana părând a fi incoerentă.

Vineri, 6 ianuarie, peste un milion de utilizatori Facebook au văzut un filmuleț de aproximativ trei minute, în care un bărân se plimbă pe holul de intrare de la CPU Roman, gemând și plângându-se că are dureri. Acest bătrân a fost dus acasă la el de niște romașcani miloși, care au vrut să facă o faptă bună, după ce bătrânul le-a spus că nu are bani.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. ILASOAIA GABRIEL

    Medicul coordonator CPU-Roman, Maria Tălmacel, are perfectă dreptate!

    Subiectele minore care devin brusc evenimente dramatice și de interes național, scot în evidență dorința unor oamenii de a-și manifesta frustrările (persoana care a filmat) și interesul televiziunilor care primesc aceste materiale video de a mai pune mâna pe câte o ,,felie,, de rating.
    Acest ,,eveniment dramatic,, de la CPU- Roman, este un exemplu cât se poate de elocvent.
    Am văzut și eu, aseară la televizor, această ,,știre,, despre bătrânul care acuza unele dureri.
    Medicii de gardă nu au intervenit la acest caz deoarece nu se impunea intervenție de urgență, și faptul că bătrânul s-a reîntors la domiciliu, pe picioarele lui, confirmă acest lucru.
    Personalul medical din cadrul ,,Primiri Urgențe,, se confruntă zilnic cu asemenea cazuri unde bolnavi cu diferite afecțiuni cronice merg ca în ,,pelerinaj,, în camera de gardă.
    Nu putem lovi în acest mod josnic o categorie profesională(medici,asistenți,etc.), care zilnic salvează vieți, și sunt supuși unui stres continuu, având în vedere și complexitatea intervențiilor medicale, fără să cunoaștem realitățile din teren.
    Este necesar ca oamenii să își asume responsabilitaea individuală pentru sănătatea lor, folosindu-se de metodele de prevenție pentru menținerea stării de sănătate, și doar în cazurile grave să apeleze la Compartimentul de Primiri Urgențe.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.