Viața unui copil depinde o semnătură

de | 12/07/2017 | Local, Social

Viața unui copil din centrul Romanița depinde o singură semnătură, cea a mamei lui. Băiatul de 12 ani are o malformație la inimă și are o șansă doar în urma unei intervenții ghirurgicale. Însă cea care este tutorele legal, adică mama, a refuzat, în urmă cu trei ani, să îi acorde această șansă la o viață normală.

Copilul în vârstă de 12 ani, a cărui sănătate și viață depind de semnătura mamei lui, este rezident al Complexului de Servicii Romanița Roman din martie 2007. Băiatul a fost diagnosticat încă de la naștere cu o malformație cardiacă, iar de la intrarea în sistemul de protecție a fost monitorizat permanent de medicul de familie, dar și de medicii specialiști în cardiologie pediatrică de la Spitalul Sfânta Maria Iași. În anul 2014 medicii cardiologi au considerat că se impune o intervenție chirurgicală în vederea corectării defectului la inimă, intervenția urmând a fi realizată de o echipă medicală din Israel.

Pentru aceasta era necesar acordul mamei, dar femeia a refuzat în scris, la acel moment, să își dea acordul pentru a fi operat copilul. Ulterior, băiatul a continuat să fie tratat și monitorizat medical, ultima internare în Spitalul Sfânta Maria fiind în octombrie 2016. În iunie 2017 a fost din nou consultat de cardiologii de la Iași care au considerat necesar să fie adus pentru internare. Conform jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, copilul ar trebui  operat cât mai curând.

„Copilul a fost internat la noi în vederea programării unei intervenţii chirurgicale pe cord, iar starea lui este destul de gravă. Noi am încercat de mai multe ori să îl programăm pentru o intervenţie, însă mama lui a refuzat, a şi scris o declaraţie pe propria răspundere că nu este de acord. Nu este normal ca mama să spună nu, dacă nu ştie ce se întâmplă cu el, el este un om care are o viaţă înainte şi e păcat să nu îi ofere această şansă. Trebuie să înţeleagă şi să fie de acord pentru că s-a ajuns la momentul în care intervenţia se face acum sau niciodată.“

prof. dr. Constantin Iordache, medic primar pediatru în cadrul Clinicii de Cardiologie Pediatrică de la Spitalul de Copii (sursa: Ziarul de Iași)

Reprezentanții Direcției de Protecție a Copilui au reușit cu greu să dea de mama băiatului

Luni, 7 iulie, la recomandarea doctorilor, copilul a fost dus la Sfânta Maria și internat în vederea efectuării operației urmând ca până la momentul intervenției să fie găsită mama pentru a-și da acordul. Întrucât aceasta și-a schimbat domiciliul de mai multe ori, colegii de la Romanița au luat legătura cu Poliția pentru a fi găsită iar marți s-a reușit stabilirea legăturii telefonice cu aceasta, ea declarând că se află în drum spre Italia. Mama și-a exprimat dorința să discute direct cu cardiologul care monitorizează cazul copilului și cei doi au fost puși în legătură. Se pare că aceasta i-a promis doctorului că luni va veni în țară și își va da acordul în vederea efectuării operației. De-a lungul timpului, de când copilul se află în sistemul de protecție, mama și familia acesteia, în speță bunica maternă, au menținut legătura cu copilul, l-au vizitat constant și s-au interesat de soarta acestuia.”

Magda Vasilache, purtător de cuvânt Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.