În cinci procese, primarul din Tămăşeni, Ironim Andrici, a fost apărat de cabinetul de avocatură al vicepreşedintelui Senatului, Ioan Chelaru. Doar că plata serviciilor avocăţeşti pentru probleme personale s-a făcut pe spinarea sătenilor, din bugetul public.
Inspectorii ANI au descoperit abuzul, dar într-o manieră cu totul aparte. „Materia primă” le-a furnizat-o chiar primarul. Într-o corespondenţă purtată cu ANI, sesizată privind o presupusă stare de incompatibilitate a primarului, edilul a anexat contractul de asistenţă juridică dintre primărie şi cabinetul senatorului Chelaru. Cauza nu privea defel primăria, ci îl privea doar pe primar. Până la urmă, ANI a constatat că primarul nu era incompatibil, dar a descoperit astfel un posibil conflict de interese de natură penală.
De la o scrisoare buclucaşă, s-a ajuns la un proces penal.
Primarul comunei nemțene Tămășeni, Ironim Andrici, a fost trimis în judecată , luna aceasta, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, pentru că a folosit un contract de asistență juridică încheiat într-o casă de avocatură și Primărie în folos personal.
Conform anchetatorilor, Ironim Andrici a apelat, în cel puțin cinci situații, la serviciile Cabinetului Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru”, dar fără a plăti pentru acele servicii din buzunarul său, ci din cel al comunei. De precizat că primarul Ironim Andrici este membru al PSD, iar cabinetul de avocatură (mai nou, Societatea de Avocați „Chelaru și Asociații”) aparține vicepreședintelui Senatului României – av. dr. Ioan Chelaru, nemțean de loc.
De la o stare de incompatibilitate neconfirmată descoperi un conflict de interese de natură penală
Procurorii au fost sesizați de Agenția Națională de Integritate (ANI).
Inspectorii de integritate verificaseră, în 2014, o posibilă stare de incompatibilitate a edilului. Primarul fusese reclamat de un cetățean, ANI a înregistrat plângerea și a demarat procedura de evaluare a respectării regimului incompatibilităților.
În cursul cercetării, ANI i-a adus la cunoștință lui Ironim Andrici faptul că este evaluat cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate și că are dreptul de a depune un punct de vedere.
Ironim Andrici a răspuns printr-un document scris. Doar că documentul era întocmit de Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru” și la acesta era atașată o împuternicire emisă în baza contractului de asistență juridică încheiat între comuna Tămășeni și Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru”. Cu alte cuvinte, întâiul gospodar al urbei s-a dat în primire pe sine însuşi, furnizând dovada a ceea ce ar putea fi considerat o infracţiune.
Plecând de la punctul de vedere scris al primarului, întocmit de Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru”, inspectorii de integritate au dedus că în cauză poate fi vorba de un conflict de interese de natură penală și s-au adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Iar procurorii au descoperit, în timpul cercetărilor, și alte situații în care, în opinia lor, persoana fizică Ironim Andrici a fost reprezentată de Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru” în baza unui contract încheiat între cabinet și Primărie.
Între 2009-2014, Primăria Tămășeni ar fi plătit 74.090 de lei către Cabinetul de Avocatură „Ioan Chelaru”, suma fiind plătită în cadrul unui contract de servicii juridice și a 30 de contracte de asistență juridică. În general, un contract de asistență juridică avea valorea de 1.000 lei, la care se adăuga TVA, iar anchetatorii susțin că, în cinci situații, asistența juridică s-a acordat persoanei fizice Ironim Andrici, pentru reprezentarea în instanță în cazul uzucapiunii unui imobil sau a unei tulburări de posesie, acestea fiind procese care îl priveau pe el personal, şi în nici un caz obştea.
Circuitul banilor între primarul Ironim Andrici și cabinetul de avocatură Ioan Chelaru
De cealaltă parte, reprezentanții cabinetului de avocatură și primarul susțin că anchetatorii au intepretat greșit situațiile și că „demersurile și serviciile a fi prestate aveau în mod evident legătură direct cu activitatea instituției Primarului comunei Tămășeni”, după cum se precizează într-un răspuns al cabinetului de avocatură oferit Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Neamț.
„E o problemă, într-adevăr. Este o confuzie în legătură cu un aspect. ANI a considerat că am făcut o nelegalitate, dar se va clarifica. Casa de avocatură mi-a făcut un înscris, iar ANI a zis că nu trebuia să-l facă cei de la Casa de avocatură, că sunt persoană fizică. Dar este o eroare a ANI”, a spus Ironim Andrici.
Fondatorul actualei Societăți de avocatură ”Chelaru și asociații”, senatorul Ioan Chelaru, a spus că nu cunoaște speța – fiind, în ultimii ani, dedicat mai mult politicii decât avocaturii – și că știe doar de situația în care primarul Andrici a fost reclamat la ANI.
Ca o ironie, cauza de la care au pornit problemelor penale ale primarului din Tămășeni – suspiciunea de incompatibilitate – a stat în picioare doar zece zile, după care Agenția de Integritate a revenit, precizând că a fost o eroare și că primarul nu este incompatibil. Procesul intentat pentru abuz în serviciu descoperit cu această ocazie, însă, abia a început.
Articol publicat și pe portalul național justițiecurată.ro
Asta inseamna sa fii din … Tamaseni!
Nu inteleg de ce nu facem o revolutie impotriva tuturor hotilor si sa scapam odata pentru totdeauna de hotia asta di Romania.Ca domnu a facut asa ca ala a furat asa ca ne invart pe degete ca pe niste marionete,si noi luam pozitia ghiocel ca si cum nu am auzi nimic.’Si tacerea e un raspuns’,si e cel mai frumos raspuns pentru ei,de fapt e ceea ce asteapta.Frumos frumos
nu e vina senatorului ca primerele e prost !!!
Am stat, am analizat si nu inteleg unde ar fi greseala d-nului senator. Am ajuns intr-un final sa cred ca d-nul redactor mai are de invatat, ii trebuie experienta, experienta care se castiga in timp. Mai PAPA LAPTE, d-nule redactor.
Domnule ”Doru”, aici vorbim nu de o greșeală personală a lui Ioan Chelaru, ci de faptul că s-au luat bani din bugetul local al comunei Tămășeni și, după cum arată anchetatorii, s-au plătit servicii – de care a beneficiat o persoană fizică – către firma de avocatură a senatorului. Cine și cât de mult a greșit va decide instanța. Nu eu și nici dumneavoastră.
Preluat de pe judecatoria roman si tribunalul neamt:
Ora estimata: 09:00
Complet: C3 Camera preliminară/fond/executare
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: Respinge excepţia de nelegalitate a actului de sesizare reprezentat de rechizitoriul nr. 1817/P/2015 din 22 octombrie 2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, invocată de inculpatul Andrici Ironim. În condiţiile art. 345 alin. 1 şi art. 346 alin. 1 din noul Cod de procedură penală (NCPP) constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul nr. 1817/P/2015 din 22 octombrie 2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman privind pe inculpatul Andrici Ironim, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată, prevăzută de art. 301 alin. 1 din noul Cod penal (NCP), cu aplicarea art. 35 alin. 1 NCP. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Constată că Judecătoria Roman este competentă material şi teritorial să soluţioneze cauza, potrivit art. 35 alin. 1 şi art. 41 alin. 1 lit. a NCPP. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Andrici Ironim, termenul de judecată urmând a fi stabilit după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare la judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Neamţ. Pronunţată în şedinţa din Camera de consiliu azi, 8 ianuarie 2016.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 3CP 08.01.2016
Nume Calitate parte
ANDRICI IRONIM Contestator Inculpat
Şedinţe
16.02.2016
Ora estimata: 09:00
Complet: C.p.2 – cam.prelim.si p.i.minori/coruptie
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:
Din nou preluat de pe tribunalul Neamt:
16.02.2016
Ora estimata: 09:00
Complet: C.p.2 – cam.prelim.si p.i.minori/coruptie
Tip solutie:
Solutia pe scurt: În temeiul art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b raportat la art. 347 Cod procedură penală respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Andrici Ironim împotriva încheierii nr. 3CP din 8 ianuarie 2016 pronunţată de Judecătoria Roman. Menţine încheierea atacată. Ia act că inculpatul contestator a fost asistat de avocat ales. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă inculpatul contestator să achite statului suma de 50 lei, cheltuieli judiciare în contestaţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu din 16 februarie 2016.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 38/2016 16.02.2016
Inculpatul Ironim Andrici Primar al Com Tamaseni va trebui sa raspunda si pentru alte incalcari ale Legii Penale, -acte de coruptie, afaceri cu terenuri,(atribuiri ilegale de terenuri) nerespectarea Sentintelor Judecatoresti, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu,complicitate la comiterea de infractiuni (incalcari ale legii) si multe altele care vor ajunge in curand pe masa procurorilor si la Instantele de judecata.
01.04.2016
Ora estimata: 09:00
Complet: C3 Camera preliminară/fond/executare
Tip solutie:
Solutia pe scurt:
Document:
Preluat judecatoria roman: https://portal.just.ro/291/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29100000000056819&id_inst=291
Care este stirea ca eu nu inteleg? Primarul sau chiar primaria nu are drept la consiliere si reprezentare juridica? Oricine cred ca alege o firma serioasa!Ba chiar asta este o dovada ca banii nu se cheltuie aiurea! Fiecare este prezumat a fi nevinovat …. Ca de exemplu deputata Nutzica! Care pe banii romascanilor isi plateste avocatii, ca doar e parlamentara aici, cumpara sutiene pe care le lasa in arest si face spectacol ca apoi sa mearga in Parlament fara nicio problema tot pe timpul si banii romascanilor! Ati mai vazut-o implicandu-se pentru cei pe care teoretic ii reprezinta? Sau sta la Bucuresti?
Conform acuzației adusă de anchetatori, primarul s-a folosit de bani ai comunei pentru a plăti apărarea în dosare personale, nu în dosare ce țin de instituție.