Prefectul arată cu degetul către primării, dar le ajută

de | 03/02/2016 | Administrație, Județean

Activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Neamț a fost trecută în revistă miercuri, 3 februarie, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural. În afară de cifre, procente și sume, președintele CJSU Neamț – prefectul Vlad Angheluță – a atras atenția și asupra punctelor slabe din activitatea anului 2015.

Conform acestuia, ”la nivel local încă se manifestă unele greutăţi, determinate de insuficienţa resurselor materiale şi financiare destinate acţiunilor preventive şi de răspuns în situaţii de urgenţă, neimplicarea tuturor membrilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în gestionarea situaţiilor de urgenţă, neîntocmirea documentelor specifice de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau transmiterea cu întârziere a acestora către Centrul operaţional judeţea, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte asigurarea resurselor necesare gestionării situaţiilor de urgenţă, neaplicarea în totalitate de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă a măsurilor dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”. Adică, în opinia prefectului, sunt primari și funcționari din primărie cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență nu prea își fac treaba.

Pentru ca lucrurile să stea altfel la finalul anului, președintele  CJSU Neamț nu exclude aplicarea unor amenzi, ”pentru sensibilizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în vederea îndeplinirii tuturor atribuţiilor specifice”. Pe lângă această măsură, prefectul Angheluță intenționează să crească gradul de implicare a grupurilor de suport tehnic și să reanalizeze riscurile existente pe raza unităţilor administrativ teritoriale pe bază de studii, prognoze şi analize, precum şi a întocmirii hărţilor de risc natural.

O măsură ce s-ar putea lua anul acesta se referă și la salariile celor care lucrează în domeniu, dar și la atragerea de fonduri. În acest sens se intenționează corelarea articolelor referitoare la drepturile salariale ale angajaţilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă cu legea salarizării unitare și sprijinirea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în atragerea fondurilor europene pentru realizarea unor investiţii în prevenirea şi limitarea situaţiilor de urgenţă, dotarea cu mijloace şi tehnică pentru intervenţia în situaţii de urgenţă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.