Bilanțul Poliției Roman: unul din zece dosare ajunge la instanță

de | 07/02/2016 | Actualitate, Local

Polițiștii romașcanilor și a 26 de comune arondate au avut anul trecut, în medie, 11 intervenții în fiecare zi. Câteva cifre din bilanțul pe anul 2015 al Poliției municipiului Roman au fost prezentate în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Neamț, ședință ce a avut loc la Roman la sfârșitul acestei săptămâni. Din raportul de activitate reiese faptul că polițiștii din Roman și zona Roman au avut 4.339 de intervenții la solicitarea cetățenilor.

Volumul de muncă a fost mare și în anul 2015. S-au înregistrat 2.687 de fapte de natură penală, mai puține cu 8.7% față de anul 2014. Cele mai grave infracțiuni din 2015 au fost un omor și două tentative de omor. Cea mai mare pondere a infracțiunilor sesizate în anul 2015 a fost în cazul infracțiunilor contra patrimoniului, majoritare fiind furturile – 1.183 de fapte. S-a înregistrat o creștere la infracțiunile contra integrității corporale și sănătății, datorită unui alt mod de înregistrare a acestora”, a afirmat comisarul șef Dragoș Bălău, șeful Poliției municipiului Roman. Nici anul acesta violența în familie nu a lipsit din raportul polițiștilor romașcani. Pe parcursul anului 2015 au fost înregistrate 77 de asemenea fapte; și în doar aproximativ 10% dintre cazuri victima a mers până la capăt pentru a i se face dreptate. În majoritatea situațiilor, însă, victima nu depune ori își retrage plângerea, fapt care-l lasă pe agresor în libertate, fără a plăt pentru faptele sale. Din același document reiese că, în 2015, s-au înregistrat 254 de infracțiuni stradale, din care 55 au fost tâlhării, și că s-a lucrat la aproape 4.000 de dosare de cercetare penală. În cazul a 405 dosare, oamenii legii au propus trimiterea în judecată a celor cercetați, pentru restul dându-se soluții precum renunțarea ori clasarea. Prezent la întâlnire, inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț, a declarat că este mulțumit de activitatea polițiștilor romașcani. ”Am ținut să-i felicit pe colegii de la Roman pentru activitățile lor, le doresc succes și dorim ca trendul acesta pozitiv al infracționalității – avem scăderi importante la infracțiunea sesizată – să continue și anul acesta. Situația stă diferit la indicatori pe linie rutieră avem cresteri pe toate liniile, mai puțin pe numărul de persoane decedate”, a spus comisarul-șef Paul Tablan, inspectorul-șef al IPJ Neamț.

Polițiștii au menționat în raportul lor și infracțiunile din mediul școlar. Au fost nouă fapte de acest tip: șase furturi (în special s-au furat telefoane), două cazuri de lovire și unul de amenințare. Pe lângă aceste cauze penale, oamenii legii au aplicat sancțiuni mai multor persoane care se aflau în jurul unităților de învățământ, fără a avea o justificare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.