Angela Gemza, Ambasada SUA: „Trebuie să spunem adevărul cât mai tare și cât mai des putem”

de | 04/03/2016 | Mișcare Civică, Național

Am cunoscut-o pe Angela Gemza la un workshop destinat jurnaliștilor, acțiune organizată de Freedom House România în luna februarie la Brașov și sprijinită de Ambasada Statelor Unite ale Americii. A acceptat să fie intervievată fără nicio reținere, fără a cere timp de gândire, fără a pune condiții. I-am spus că interviul va fi pentru un cotidian online aflat la început de drum și a ținut să spună, dincolo  de interviul acordat, cât de importantă este presa locală pentru țara ei și cum munca jurnaliștilor poate schimba vieți. Între timp, Spotlight a primit Oscarul pentru cel mai bun film al anului și pentru cel mai bun scenariu original. Ca o confirmare a faptului că jurnalismul corect va fi apreciat mereu și oriunde de cetățeni, indiferent de presiunile celor aflați în cercul puterii; așa cum a fost apreciat filmul care a spus povestea reală a muncii unor jurnaliști din Boston.

„O democrație sănătoasă  are o presă sănătoasă și vibrantă”

Angela Gemza 1

Teo Rusu: Suntem aici, împreună, și suntem aici fiindcă Ambasadei Statelor Unite ale Americii îi pasă de libertatea presei, iar eu sunt aici fiindcă îmi doresc să îmi fac treaba cât mai bine posibil. De ce vă pasă atât de mult de libertatea presei?

Angela Gemza: Nu este vorba doar despre Ambasada Statelor Unite, este vorba despre Guvernul Statelor Unite, despre întreaga națiune, care crede cu adevărat în conceptul și principiul referitor la libertatea cuvântului, libertatea presei. Este unul dintre drepturile noastre constituționale, este unul dintre primele amendamente ale Constituției noastre și orice fel de încălcare a libertății cuvântului nu poate fi considerat un lucru bun, mai ales dacă este vorba despre libertatea presei. Presa este foarte importantă, este considerată a patra putere în stat pentru că este ochiul vigilenței. Și o democrație sănătoasă  are o presă sănătoasă și vibrantă. Și noi vrem să vedem, în România, această presă liberă pentru că știm că în România este o democrație sănătoasă, iar presa trebuie să urmeze democrația.

„Presa, în general, în România, tinde să fie foarte bună.”

Angela Gemza 2

Teo Rusu: Ce părere aveți despre presa din România? Noi, între noi, românii, mai spunem despre jurnaliști că nu sunt corecți, că nu își fac profesia onest.

Angela Gemza: Presa, în general, în România, tinde să fie foarte bună. Cei mai mulți jurnaliști pe care eu i-am întâlnit sunt foarte impresionanți, fac o treabă foarte bună și încearcă să găsească adevărul și spun acest adevăr cetățenilor din România și din întreaga lume. Dar, ca peste tot, chiar și în Statele Unite, este nevoie să îmbunătățim, să facem lucrurile mai bune și mai bine. De aceea noi susținem acest workshop, pentru a sprijini jurnalismul de investigație, ca jurnaliștii de investigație să aibă unelte mai bune pentru ca să vă faceți treaba și mai bine. Dezvoltarea profesională este importantă în orice industrie; o facem și noi, ca diplomați, oamenii de afaceri o fac, se regăsește în domeniul educației și, de asemenea, este foarte importantă și pentru jurnaliști. În general, presa din România este destul de bună; îmi face plăcere să privesc și să citesc; este o dezbatere plină de emoție, sănătoasă.

„Nu cred că există cineva care să nu înțeleagă importanța presei locale.”

Angela Gemza 3

Teo Rusu: De când a început criza economică, presa locală a avut un declin economic. Pentru noi, jurnaliștii din presa locală, este o problemă ce se resimte și acum. Credeți în viitorul presei locale independente?

Angela Gemza: Este important pentru oricine din această țară să înțeleagă și să aprecieze importanța presei locale. Avem aceleași probleme în Statele Unite cu presa locală, cu competitorii mai mari. Este dificil să te susții. Vedem, în Statele Unite, ziare ale orașelor care se închid sau care devin mai subțiri. Eu am crescut într-un oraș în care ziarul venea dimineața și seara. Acum, vine o dată pe zi și este mai mic, este doar o parte din ce era când eram eu copil. Ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii văd că se întâmplă și aici. Dar eu cred că presa locală este importantă, fiindcă presa locală are degetele apăsate pe ceea ce înseamnă pulsul comunității. Și jurnaliștii din presa locală sunt cei care relatează cel mai bine ceea ce se întâmplă și ceea ce  afeactează viața celor care locuiesc într-un oraș sau într-o zonă. Și, de asemenea, pot aduce în atenția întregii Românii un aspect. Dacă există ceva relevant la nivel național și internațional, din orașul tău, tu ești acolo, cel mai în măsură să spui povestea. Nu cred că există cineva care să nu înțeleagă importanța presei locale.

„Cred că trebuie să ne dăm seama în ce fel vom reuși să păstrăm un echilibru”

Angela Gemza 4

Teo Rusu: Dacă e să ne referim la viitor, cum vedeți dumneavoastră viitorul presei, în general?

Angela Gemza: Cred că există o dezbatere amplă pe această chestiune, despre cum va fi viitorul jurnalismului. Există platforme și este mai ieftin să publici pe internet decât să publici pe print sau să realizezi ceva la televiziune. Dar cred că trebuie să ne dăm seama în ce fel vom reuși să păstrăm un echilibru și să ne asigurăm că putem spune povestea, astfel încât editorii și patronii să înțeleagă povestea jurnalistică, șă mă refer aici la jurnalismul de investigație, și să oferim această platformă în așa fel încât  presa să se exprime liber și să spună povestea a ceea se întâmplă, lumii întregi  și oamenilor din comunitatea ta.

„Noi trebuie să combatem informațiile false și să continuăm să spunem adevărul.”

Angela Gemza 5

Teo Rusu: În Europa există acum multe site-uri pro-ruse, cu informații nereale. Și este dificil să găsim acele informații adevărate, din multitudinea de a site-uri și de informații trimise pe piață.

Angela Gemza: Este foarte dificil uneori, să ne dăm seama care este adevărul. Dar avem instrumentele de a căuta și de a afla adevărul. Din păcate, nu doar site-urile pro-ruse sunt problema, sunt foarte multe site-uri care lansează informații false sau informații care sunt favorabile unei părți sau alteia. Și cei din conducerea (unui trust de presă), cei care se uită la un program tv sau citesc un ziar, consumatorii trebuie să fie capabili să discearnă între ceea ce este mai adevărat sau mai puțin adevărat, și, sperăm, adevărul corect. Privind lucrurile dintr-o perspectivă dură, noi trebuie să combatem informațiile false și să continuăm să spunem adevărul cât mai tare și cât mai des putem.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.