Pregătiri pentru alegerile locale

de | 23/03/2016 | Politică

La nivelul Instituţiei Prefectului a fost demarată activitatea de organizare a alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale care se vor desfăşura în data de 5 iunie. Astfel, prin ordin de prefect s-a constituit Comisia tehnică judeţeană care are sarcina de a coordona şi de a urmări îndeplinirea sarcinilor ce revin autorităţilor publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, în domeniul alegerilor locale.

Tot prin ordin de prefect s-a realizat numerotarea circumscripţiilor electorale municipale, orăşeneşti şi comunale cu respectarea principiilor prevăzute de lege, adică începând cu municipiul reşedinţă de judeţ şi continuând cu municipiul Roman, oraşele şi comunele din judeţ, în strictă ordine alfabetică a acestora, fiecare unitate administrativ-teritorială constituind o circumscripţie electorală.

La nivelul judeţului Neamţ vom avea o circumscripţie judeţeană, numerotată cu numărul 29 prin Hotărâre a Guvernului şi 83 de circumscripţii electorale municipale, orăşeneşti şi comunale. Precizez că la alegerile locale vom avea birouri electorale la nivelul fiecărei circumscripţii electorale, deci atât la nivelul judeţului, cât şi la nivelul fiecărei localităţi în parte”, a afirmat prefectul Niculina Dobrilă. Totodată, printr-un alt ordin s-a stabilit dimensiunea ştampilelor care vor fi folosite la alegerile locale.

Într-o etapă anterioară, s-a stabilit numărul de consilieri judeţeni şi locali, în funcţie de populaţia judeţului de 578.295 locuitori, respectiv în funcţie de populaţia fiecărei localităţi, aşa cum a fost determinată de Institutul Naţional de Statistică, prin intermediul Direcţiei Regionale de Statistică Neamţ, la data de 1 iulie 2015. „ În judeţul Neamţ vom avea 35 de consilieri judeţeni şi 1.115 consilieri municipali, orăşeneşti şi comunali. Preşedintele Consiliului judeţean va fi ales din rândul consilierilor judeţeni prin vot secret al majorităţii consilierilor în funcţie ”, precizat prefectul judeţului.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.