Vom putea retrage bani de pe card direct de la magazin, dar nu oricum

de | 24/03/2016 | Fără categorie

Un proiect de lege, aflat în dezbatere în parlament, prevede ca toți operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor fi obligaţi să ofere și servicii de retragere în numerar de pe card.

În forma iniţială adoptată de senat, proiectului de lege prevedea că un client poate retrage bani de pe card de la orice magazin cu POS, indiferent dacă clientul ar fi făcut sau nu o achiziţie. Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au decis să recomande ca în forma finală serviciul să fie disponibil doar daca este acceptat de comerciant și numai în condițiile în care clientul achiziţionează și alte servicii sau bunuri. În acest fel magazinele nu vor lua locul bancomatelor, doar vor oferi un serviciu suplimentar clienților. Mai mult, retragerea va putea avea o valoare maximă de 200 lei. În cazul în care operatorul economic nu are disponibil numerarul necesar, va avea obligația de a acorda suma disponibilă în casă. Comisioanele aferente tranzacțiilor se vor stabili prin contract între bancă și agentul economic, comercianții putând percepe de la titularul cardului un comision de maxim 1%.

Agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze, la loc vizibil, un semn cu privire la disponibilitatea serviciului de retragere numerar dar și informaţii despre costurile acestui serviciu. Băncile vor fi obligate să instaleze terminale de plată la cererea firmelor în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării, și vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, programată pentru 20 mai.

Operatorii economici ce au acceptat acest serviciu prin contractul încheiat cu banca dar vor refuza să-l ofere din soldul existent în casa şi din încasările zilei, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000. Lipsa afişării indicatorului de semnalizare a serviciului sau lipsa informaţiilor privind costurile pe care le implică, va fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 15.000 lei. Băncile ce refuză instalarea unui POS în termen de 30 de zile de la cerere sau care care nu asigură infrastructura și dotările necesare, pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 lei.

Posibilitatea de a retrage numerar de pe card de la magazine este deja disponibilă în multe ţări din Europa și Statele Unite ale Americii iar în România ar veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.