După șase ani, artera Roman-Est este circulabilă

de | 11/05/2016 | Fără categorie

Artera Roman-Est a fost deschisă circulației rutiere. Astfel, autovehiculele care vor să ocolească municipiul venind dinspre Iași către Vaslui sau invers au o variantă de a ajunge mai repde la destinație. Reprezentanții administrației publice locale au inaugurat artera Roman-Est miercuri, 11 mai.

”Este o lucrare importantă, pe care am gândit-o din primul mandat, o lucrare care însumnează 6400 de metri, care s-a construit în aproape șase ani. Prima etapă a început în 2010 și a ținut până în 2013, a avut un cost de circa 2.400.000 de lei, pe o lungime de 1.700 de metri și ține de la strada Cucutei, din Bogdan Dragoș, până la intersecția cu drumul județean DJ 207A, și a fost construită de societatea Darcons SRL. A doua etapă ține de la intersecția cu drumul județean, făcând stânga pe acest segment de arteră pe care ne aflăm, are o lungime de circa 4.700 de metri, a costat 8.331.000 de lei. E o investiție importantă pentru Roman, deoarece scoate în afara orașului traficul greu. De altfel, de marți seară a început traficul greu să se desfășoare pe această arteră și tot de atunci s-a oprit traficul greu pe strada Mihai Viteazu. Lucru foarte important, mai ales în zona caselor, acolo unde oamenii aveau probleme cu trepidațiile transmise de traficul greu. Această arteră are o lățime de șase metri, plus încă un metru acostament, de ambele părți, acest segment de lucrare a fost construit de societatea Imrom SA, firma lucrând la această investiție din anul 2013”, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Pe lângă acest element important de trafic greu, care este scos din oraș, reprezentantul administrației locale susține că șoseaua are și un rol strategic. ”Toate mașinile de gunoi care vor aduce gunoiul menajer din oraș și din comunele învecinate, atât de pe relația Roman-Suceava-Iași, cât și de pe relația Roman-Vaslui ar fi trebuit să treacă prin centrul orașului. Iar stația de colectare și transfer a gunoiului se află pe această ocolitoare. Această stație este o investiție importantă dar care, din păcate, stă și așteaptă de doi ani. Inclusiv noi am cofinanțat parte din această lucrare. Sperăm ca în acest an să devină funcțională această stație, așa cum prevede masterplan-ul, într-o gestiune firească a gunoiului menajer; containerele și mașinile stau și așteaptă și e păcat de investiția făcută, nefiind o preocupare mult mai energică în acest sens. Odată ce această stație va începe să funcționeze, utilitatea acestei artere Roman-Est se va vedea, pentru că mașinile de gunoi vor evita municipiul Roman. De asemenea, este un acces rapid și pentru partea de est a municipiului, pentru transferul către Iași, Suceava, Botoșani”, a adăugat Laurențiu Leoreanu.

Artera Roman-Est va fi completată, în scurt timp, cu o bretea de legătură de la ieșirea de pe podul de la Gâdinți. ”Avem în plan să mai facem o bretea care să pornească de la podul de la Gâdinți și care să meargă pe drumul agricol, pentru a proteja în totalitate strada Bogdan Dragoș. Am vorbit cu cetățenii de acolo și ei ne-au solicitat acest lucru. Proiectul este în curs de realizare, avem soluțiile tehnice, sperăm ca până la sfârșitul anului să putem licita și această lucrare. Ar fi vorba de o bretea care să pornească din partea dreaptă de după pod, pe strada Salciei, să ieșim pe un drum agricol spre drumul județean. Dorim să perfecționăm cât mai mult aceste investiții ce țin de traficul rutier pentru a aduce un confort cât mai mare romașcanilor, dar și celor care sunt în tranzit spre Roman”, a mai spus primarul.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.