Vas de peste 1.800 de ani, confiscat de polițiști

de | 16/05/2016 | Fără categorie

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a fost sesizat, în luna ianuarie, de Direcția Județeană de Cultură Neamț despre faptul că două persoane, de circa 50 de ani, s-au prezentat cu un vas de sticlă, ce ridica suspiciuni a fi un bun arheologic importat ilicit în România. În urma verificărilor efectuate de polițiștii nemțeni, cu sprijinul Centrului de Cooperare Internațională –INTERPOL, s-a stabilit că acest bun arheologic datat din secolul I-III d.Hr. ar proveni din Israel. Astfel, autoritățile israeliene au solicitat continuarea activităților de cercetare și sprijin în vederea recuperării bunului arheologic.

În cadrul dosarului penal întocmit privind săvârșirea infracțiunii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț a dispus indisponibilizarea bunului, care se va afla la Muzeul de Istorie și Arheologie Neamț până la finalizarea cercetărilor. Introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.