Comisia Europeană a pus la punct 10 schimbări-cheie pentru produsele din tutun vândute în UE, ce vor fi introduse în 2019, pentru țigări și tutunul de rulat, și respectiv în 2024, pentru alte produse din tutun decât țigările și tutunul de rulat.
1. Avertismente de sănătate obligatorii, mai mari și prin imagini
Avertismentele de sănătate grafice, cu fotografii, texte și informații privind renunțarea la fumat, vor ocupa 65 % din partea din față și din spate a pachetelor de țigări și de tutun de rulat. Descriind efectele sociale și de sănătate ale fumatului, avertismentele sunt menite să descurajeze oamenii de la fumat sau să-i încurajeze să renunțe. Avertismentele sunt grupate în trei seturi, care urmează să se rotească în fiecare an, pentru a le asigura impactul pe un timp cât mai lung posibil. Prezentarea avertismentelor de pe pachetele de țigări și de pe cele de tutun de rulat este strict reglementată într-o directivă de punere în aplicare a Comisiei. A se vedea macheta noilor pachete de țigări.
2. Interzicerea țigărilor și a tutunului de rulat cu arome caracteristice
Țigările și produsele din tutun de rulat nu mai pot să aibă arome caracteristice, cum ar fi de mentol, de vanilie sau de bomboane, care să mascheze gustul și mirosul de tutun. În cazul produselor cu o cotă de piață de peste 3 % (de exemplu, al țigărilor mentolate), interdicția se va aplica începând din 2020.
3) Înlocuirea etichetării privind gudronul, nicotina și monoxidul de carbon (GNMC)
Etichetarea referitoare la GNMC aplicată țigărilor și tutunului de rulat va fi înlocuită de-acum cu un mesaj care îi va informa pe consumatori că „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”. Cercetările au arătat că etichetele privind GNMC sunt înșelătoare pentru consumatori, inducându-le ideea că unele produse sunt mai puțin periculoase pentru sănătate. Noul mesaj informativ va reflecta cu mai multă acuratețe consecințele reale ale fumatului pentru sănătate.
4. Se încheie epoca pachetelor publicitare sau înșelătoare
Pachetele de țigări trebuie să aibă o formă cuboidă, care să asigure vizibilitatea avertismentelor de sănătate combinate. Nu vor mai fi permise pachetele subțiri sau alte tipuri de pachete de forme neregulate. De asemenea, vor fi interzise pachetele cu mai puțin de 20 de țigări. Prin urmare, pachetele de 10 țigări, care sunt în special atractive pentru tineri cu putere de cumpărare limitată, vor dispărea de pe piață.
Nu este permis să apară pe pachetele de țigări elemente sau caracteristici promoționale și/sau înșelătoare. Astfel, nu vor mai fi posibile referiri la beneficii în privința stilului de viață sau la gusturi și arome, oferte speciale, sugestii conform cărora un anumit produs ar fi mai puțin dăunător decât altele sau că ar avea o biodegradabilitate îmbunătățită sau alte avantaje ecologice.
5. Raportarea electronică obligatorie a ingredientelor
Pentru a permite colectarea de informații mai complete privind ingredientele conținute de produsele din tutun și privind efectele lor asupra sănătății și de creare de dependență, producătorii și importatorii au obligația de a raporta ingredientele tuturor produselor pe care le pun la dispoziție pe piața UE, într-un format electronic standardizat. Anumite substanțe frecvent utilizate, în cazul cărora există indicații inițiale care să sugereze că ar contribui la toxicitate, ar duce la crearea de dependență sau ar da arome caracteristice țigărilor sau tutunului de rulat, vor fi supuse unor cerințe de raportare mai detaliată.
6. Cerințele privind siguranța și calitatea țigaretelor electronice
Directiva privind produsele din tutun nu interzice țigaretele electronice dar, pentru prima oară, au fost introduse anumite cerințe de siguranță și de calitate pentru țigaretele electronice care conțin nicotină.
În primul rând, întrucât nicotina este o substanță toxică, directiva stabilește niveluri maxime ale concentrațiilor de nicotină și volumul maxim al cartușelor, rezervoarelor și flacoanelor cu nicotină lichidă. Țigaretele electronice ar trebui să fie astfel fabricate încât să nu permită accesul copiilor la conținut și modificările ilicite și ar trebui să aibă un mecanism care să permită reumplerea fără vărsare, pentru a proteja consumatorii. Ingredientele din țigaretele electronice trebuie să fie de înaltă puritate, iar aceste țigarete ar trebui să emită aceeași cantitate de nicotină pentru inhalări de aceeași intensitate și durată.
7) Normele de ambalare și etichetare a țigaretelor electronice
Avertismentele de sănătate pentru țigaretele electronice devin obligatorii, pentru a atrage atenția consumatorilor că țigaretele electronice conțin nicotină și nu ar trebui folosite de nefumători.
Ambalajul trebuie să conțină, de asemenea, o listă cu toate ingredientele conținute, informații privind cantitatea de nicotină conținută și un prospect cu instrucțiuni de utilizare și informații privind reacțiile adverse, grupele de risc, precum și dependența și toxicitatea.
Nu sunt permise elemente promoționale pe ambalajul țigaretelor electronice, iar reclamele și promovarea transfrontaliere ale țigaretelor electronice sunt interzise.
8) Monitorizarea și raportarea evoluțiilor în domeniul țigaretelor electronice
Cum țigaretele electronice sunt un produs relativ nou, pentru care abia încep să apară studii, directiva stabilește cerințe de monitorizare și de raportare adresate producătorilor și importatorilor, statelor membre și Comisiei:
- Producătorii de țigarete electronice trebuie să notifice statelor membre toate produsele pe care le introduc pe piață și să le raporteze, anual, volumul vânzărilor, preferințele consumatorilor și tendințele pieței.
- Autoritățile din statele membre vor monitoriza piața pentru a detecta orice dovezi care arată că țigaretele electronice duc la dependență de nicotină sau la consum de tutun, în special în cazul tinerilor și al nefumătorilor.
- De asemenea, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului evoluțiile în domeniul țigaretelor electronice în raportul său privind punerea în aplicare, ce urmează să fie elaborat după cinci ani.
9) Posibilitatea de a interzice vânzările transfrontaliere la distanță
Țările UE pot să interzică vânzările transfrontaliere la distanță de produse din tutun, care le oferă consumatorilor – inclusiv celor foarte tineri – acces la produse care nu respectă dispozițiile directivei. În cazul în care o țară UE alege această opțiune, vânzătorii cu amănuntul în chestiune nu își mai pot livra produsele către consumatorii din țara respectivă. Chiar dacă un stat membru nu interzice aceste vânzări, vânzătorii cu amănuntul trebuie să se înregistreze pe lângă autoritățile competente, atât în țara în care își au sediul, cât și în țara în care plănuiesc să-și vândă produsele.
10) Măsuri de combatere a comerțului ilicit
Noile măsuri menite să combată comerțul ilicit cu produse din tutun includ un sistem la nivelul UE de localizare și urmărire a lanțului de aprovizionare legală și un element de securitate format din componente vizibile și invizibile (de exemplu, holograme), care ar trebui să ajute organismele de aplicare a legii, autoritățile naționale și consumatorii să detecteze produsele ilicite.
Aceste măsuri vor fi introduse în 2019, pentru țigări și tutunul de rulat, și respectiv în 2024, pentru alte produse din tutun decât țigările și tutunul de rulat.
0 Comentarii