Alegerile locale: imagini și impresii

de | 05/06/2016 | Politică

Alegerile de azi nu au fost cu mult diferite față de alte scrutinuri pentru funcțiile administrației publice locale. La Roman, agitația a început de dimineață, iar primul candidat care a votat a fost Laurențiu Leoreanu. Acesta a ajuns la secția de votare împreună cu familia la ora 9.00 și a stat la rând pentru că în secție erau deja destul de mulți alegători care, pentru a primi buletinele vot,  trebuiau să treacă, pe rând, pe la operatorul de date ce scanează cartea de identitate a fiecărui votant.

Candidatul Gheorghe Oprea a anunțat că va vota la Școala ”Alexandru Ioan Cuza”, dar, aproape de ora 11.00 a anunțat că, de fapt, va vota la Școala nr.3.  Acesta a acuzat administrația locală că a schimbat arondarea unor blocuri la alte secții decât cele cu care cetățenii erau obișnuiți fără a anunța aceste schimbări în spațiul public. Nici Gheorghe Oprea nu a votat singur: el a venit la urne cu soția și cu fiul său.

Sorin Cazan a anunțat că votează la ora 13.00, la Școala Carol I. Dar, când a ajuns la secția de votare și-a dat seama că nu are la el cartea de identitate, așa că a trebuit să plece după document. Când s-a întors, a intrat în sala greșită – la Școala Carol I sunt două secții de votare – dar, într-un final, a nimerit unde trebuie și a votat. Fără excepție, toți candidații au spus că vor binele comunității și că au votat cu gândul la romașcani și la viitorul acestui oraș. Evident, fiecare vede viitorul în felul său. Așa cum și romașcanii văd diferit reprezentantul cel mai potrivit pentru următorii patru ani.

În mediul rural este agitație mare în jurul secțiilor de votare. Candidații din diferite partide stau la câteva sute de metri de secții și se supraveghează reciproc, ca nu cumva unii sau alții să încalce legea. La Horia, până la ora 16.00 s-a dat și o amendă: un candidat care a dus niște amici la secția de votare cu mașina a primit 200 de lei amendă, fiindcă l-a înjurat pe un consătean. Consăteanul filma mașinile care veneau și opreau la secția de votare, iar între cei doi a avut loc un schimb de replici mai dur, tranșat de oamenii legii prin amenda aplicată.

Noutatea acestor alegeri – scanarea cărții de identitate – a creat oarece aglomerație la secțiile de votare, în anumite momente, dar fără a se crea situații deosebite.

La ora 19.51, 46,07% dintre nemțenii cu drept de vot trecuseră pe la urne. La nivelul municipiului Roman, prezența la vot era de 37,96%.  O situație deosebită este la secția de votare nr. 77, de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2, unde erau 53 de voturi cu urna mobilă până la ora 19.00.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.