I-au furat 20.000 lei de pe masă

de | 14/06/2016 | Fără categorie

Polițiștii au identificat două persoane din Săbăoani bănuite că i-au furat unui cetățean 20.000 de lei prin metoda distragerii atenției.

În urma investigațiilor efectuate de polițiștii Postului de Poliției Gâdinți, au fost identificate persoanele bănuite de furtul banilor comis în data de 22.11.2015, respectiv un bărbat de 33 de ani și o femeie de 28 de ani, ambii din Săbăoani. Din cercetarile efectuate a rezulat faptul că în ziua de 22.11.2015, în jurul orelor 11.00, aceștia au intrat în locuința persoanei vatamate din com. Gadinti, sub pretextul cumpărării de nuci si a schimbării unei bancnote de 200 lei, moment în care, profitând de neatenția proprietarului, i-au sustras de pe o masa suma de circa 20.000 lei.

Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 75%, iar cercetările în cauză continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Poliția Română reia sfaturile preventive privind săvârșirea infracțiunii de furt prin distragerea atenției, recomandând nemțenilor:

  • nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;
  • solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;
  • evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă;
  • păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane;
  • nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către
    persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

Poliția Română reamintește faptul că infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii). Iată câteva dintre metodele de operare identificate:

  • metoda „Curierului”, reprezintă situația în care infractorii își documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice, și sub motivul că sunt trimişi de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel doi-trei indivizi, îmbrăcaţi elegant şi cu o maşină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta şi locul de muncă al fiul. Ba chiar, aceștia pretind că îl sună la telefon pe copilul persoanei vizate ca să vorbească şi să se convingă și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spunea că este în trafic şi nu poate vorbi prea mult, dar confirma că cei de la poartă sunt cunoscuţi de-ai lui şi poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiţi se alegeau cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, la ibrice, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea pe care au dat-o la schimb.
  • metoda „Servicii de utilități casnice” prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate și intră în case pentru presupuse verificări;
  • metoda „Deratizare” care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil;
  • metoda „Străinul” utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce.

Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuinţele oamenilor de unde reuşesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.
Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați Poliția prin apelul unic de urgență 112!

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.