Balul Mușatinilor, un rezumat al voluntariatului

de | 20/06/2016 | Fără categorie

Mușatinii s-au reunit, la acest sfârșit de săptămână, pentru a petrece împreună la balul devenit deja tradiție. Activitatea de sâmbătă, 19 iunie, a fost gândită și ca un moment de distracție, dar și ca un bilanț al activității desfășurate în anul școlar 2015 – 2016.

Balul Mușatinilor” este un eveniment care se bucură deja de o tradiție de cinci ani. Desfășurarea lui a evoluat în timp de la balul cu tematică istorică (Mariko Inn, 2011) la balul de prezentare a activităților voluntarilor Mușatini (Casa veche, 2016). Partea frumoasă este că lucrurile nu sunt niciodată la fel: echipa, tematica, proiectele se modifică în fiecare an. Nu pot spune care dintre edițiile ”Balului Mușatinilor” mi-a plăcut mai mult. Toate au fost speciale în felul lor pentru că au beneficiat de prezența unor oameni deosebiți: voluntarii! Rolul unui astfel de eveniment nu este de a ne lăuda cu activitățile noastre, ci de conștientiza importanța voluntariatului pentru comunitatea locală, de a îndemna tinerii să facă voluntariat pentru a avea o comunitate mai puternică, mai închegată. Sutele de ore de voluntariat ale acestora se reflectă într-o stare de bine indusă beneficiarilor noștri, indiferent că aceștia sunt copii, bătrâni, persoane marginalizate ș.a. Aș dori să amintesc aici echipa de manageri de proiect – toți sunt adolescenți! – care au făcut posibilă derularea activităților noastre: coordonatoarea voluntarilor, Maria Buciumanu – Centrul de Zi ”Calistrat Hogaș”, Vlad Pînzaru – Centrul de Zi ”Episcop Melchisedec”, Oana Istrate – ”Din dragoste pentru necuvântătoare”, Diana Stogrin – ”Spiritualitate mușatină”, Ioana Zaharia – ”La bunici”, Marius Papară – ”Cartea vie”, Andreea Ciobanu – ”Mens sana in corpore sano”, Diana Sfrija – ”Strada nu e play-station”, Iuliana Prichici – ”Cinefilii Mușatini”, George Apetrei -”Be green!”, Nicoleta Andrieș – ”Sănătate curată”, Ioana Covataru -”Handmade”, Lorena Păun. Dincolo de activitățile curente, am organizat acțiuni punctuale cu prilejul sărbătorilor religioase, ”Săptămânii Naționale a Voluntariatului”, caravanei ”Bucurie în mișcare” ș.a. Nu în ultimul rând, am reușit să organizăm împreună cu partenerii noștri mai multe tabere pentru voluntari care au avut un specific diferit: social (Vânători, Neamț), arheologic (Schitul Nifonul Vechi, Neamț; Slava Rusă, Tulcea), civic (Anenii Noi, Basarabia). O componentă importantă o reprezintă stilul de viață activ și ieșirile în natură, ținta noastră preferată fiind muntele Ceahlău”, a spus profesorul Ovidiu Alrbert, președintele acestei Asociații.

Musatinii-bilant-0278

Iar Asociația ”Mușatinii” a făcut, de curând, un pas important și a fost certificată ca parte integrantă a celui mai bun proiect de dezvoltare personală pentru tineri: The Duke of Edinburgh’s International Award. Susţinut de Familia Regală Britanică cu ASR Prinţul Philip ca Patron Global, Award-ul este acum accesibil tinerilor din România sub patronajul naţional al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Programul aduce împreună cunoştinţe noi, distracţia şi natura, astfel încât fiecare tânăr să aibă parte de experienţe memorabile şi abilităţi de viaţă care să îi ajute în viitorul profesional şi personal. Prima ceremonie de premiere a voluntarilor Mușatini este preconizată a avea loc în luna decembrie a acestui an.

Musatinii bilant 0284

Vacanța de vară nu înseamnă neapărat odihnă pentru noi. În perioada 31 iulie -5 august vom participa la o tabără organizată de Asociația Volsim și ISU Hunedoara la Simeria. Adolescenții vor învăța foarte multe lucruri noi de la tehnici de supraviețuire, la cursuri de prim-ajutor ș.a. După 15 august ne vom îndrepta pașii către sudul țării pentru a participa la tradiționala tabără arheologică din cetatea romană Ibida (Slava Rusă, Tulcea) alături de cercetătorii de la ICEM Tulcea, studenții Universității ”Al. I. Cuza” din Iași ș.a. Doresc să le mulțumesc aici tuturor voluntarilor noștri pentru efortul lor de a crea o lume mai bună ÎMPREUNĂ și le doresc o vacanță plăcută!”, a mai spus profesorul Ovidiu Albert.

*Puteți vedea galeria foto completă aici

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.