La acest sfârșit de săptămână, Comisia Europeană a anunțat, prin comisarul pentru transport, Violeta Bulc, că va aloca 6,7 miliarde de euro pentru infrastructura de transport din Uniunea Europeană, pentru investiții în transportul rutier, de cale ferată și cel naval. La nivelul României, vor fi implementate 11 proiecte, a căror sumă totală este de 519,3 milioane de euro.
Conform Comisiei Europene, proiectele selectate vor contribui în special la digitizarea și decarbonizarea transporturilor, în conformitate cu cadrul mai larg al agendei politice a Comisiei. Statele membre eligibile pentru Fondul de coeziune au primit aproape 85 % din finanțare, care va contribui la reducerea decalajelor în ceea ce privește infrastructura de pe teritoriul UE.
„Sunt mulțumit să văd încă o contribuție majoră la investiții din partea Comisiei în sectorul transporturilor care va duce la crearea mai multor locuri de muncă și la generarea de creștere economică în Europa. Aș dori, de asemenea, să profit de această ocazie pentru a încuraja toți potențialii promotori de proiecte să exploreze posibilități de investiții în contextul Planului de investiții pentru Europa, în special recent lansatul Portal european pentru proiecte de investiții (PEPI), care oferă vizibilitate proiectelor de transport din întreaga lume”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreședintele responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.
„Investițiile totale în valoare de 9,6 miliarde de euro ar putea crea până la 100.000 de locuri de muncă în economia europeană până în 2030. Proiectele vor face ca infrastructura europeană să fie mai sigură, mai durabilă și mai eficientă pentru pasageri și întreprinderi deopotrivă. Mă bucur să constat că și regiunea Balcanilor de Vest va beneficia de finanțare pentru a apropia infrastructura sa de transport de cea a UE”, a precizat comisarul UE pentru transport Violeta Bulc.
Proiectele selectate se referă în principal la rețeaua transeuropeană centrală de transport (TEN-T), iar printre beneficiari se numără inițiative precum reabilitarea tronsonului feroviar Sighișoara-Brașov. De altfel, cele mai multe proiecte se referă la investiții în infrastructura de cale ferată și navală. În regiunea Moldovei, investiția care se va realiza cu aproape 22 de milioane de euro este realizarea unei platforme multimodale la Galați, pentru transferul facil al mărfurilor de pe nave spre șosele sau căi ferate. Regiunea Nord-Est nu este prezentă cu niciun proiect, iar răspunsul autorităților europene este, ca și în cazul unei întrebări similare pusă de o jurnalistă din Italia (care a întrebat de ce nu sunt pe listă proiecte din sudul Italiei): ”Este o chestiune ce ține de autoritățile din țara dumneavoastră, noi am evaluat proiectele pe care le-am primit. Ar trebui să întrebați reprezentanții Ministerului de resort din țara dumneavoastră”, a spus comisarul Violeta Bulc.
*Corespondență de la Bruxelles, în cadrul programului ”Bursele europene: Jurnaliști în dialog”, derulat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House România
0 Comentarii