Angajații Fontax, la a XXXI-a întâlnire

de | 20/07/2016 | Local

Romașcani care au lucrat la fosta fabrică Fontax s-au reunit, miercuri, în cimitir, pentru a participa la o slujbă de pomenire. Acesta este un obicei pe care oamenii în păstrează cu sfințenie de mai bine de 30 de ani. Pomenirea a avut loc la mormîntul unui fost coleg, în cimitirul ”Eternitatea”. Oamenii profită de întâlnire pentru a rememora momentele plăcute din perioada în care erau angajați. Cel care a inițiat acest obicei unic în țară este un fost maistru.

”În 1985 eram președinte de sindicat la turnătorie și maistru. Într-o zi am sărbătorit ieșirea la pensie la un salariat și m-am gândit atunci cum să caut posibilitatea să mă mai întâlnesc cu colegii. Și Dumnezeu m-a ajutat și mi-a venit în gând că pe data de 20 iulie 1985 să organizez întâlnire cu cei care erau salariații turnătoriei atunci, ocazie cu care să venim la cimitir. Din acel an am făcut aeastă întâlnire de fiecare dată pe 20 iulie. Și, exceptând anul acesta, m-am ocupat de organizare în fiecare an”, a afirmat Ioan Pagu, fost maistru și președinte de sindicat.

El a predat ștafeta unui coleg mai tânăr, pe care ”l-a testat” de-a lungul anilor și s-a convins că îi poate da această misiune importantă. ”Sfântul Ilie știe să ne adune pe toți. Este prin tradiția noastră ca noi să comemorăm în această zi pe morții care au plecat dintre noi, de la cele vremelnice la cele veșnice. Așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a murit fiind pe cruce, noi am rămas în iubirea Lui. Și noi îi vom păstra într-o amintire veșnică pe toți colegii noștri”, spune organizatorul din acest an, Costică Capu, fost controlor CTC piese turnate.

Un alt participant vorbește în versuri. Pe Mihai Horga îl știu romașcanii pentru că la orice ocazie găsește cuvintele potrivite. Nu se dezice nici acum. ”Ne gândim că mai există înc-un Fontax în pământ cu directori, șefi de secții, maiștri, muncitori, de toate, vom păstra amintirea cu drag în eternitate. Tot ce-i omenesc se duce, este a naturii lege, c-a murit turnătoria noi nu putem înțelege.”

Lângă Mihai Horga, fostul metalurg-șef de la Fontax, stă un tehnician. ”Am lucrat și ca strungar apoi muncitor, cum se spune, apoi am lucrat la proiectări, am făcut invenții, inovații, m-am realizat. Am trei brevete de invenții și vreo 30 de inovații. Am muncit, am făcut…Nu știu dacă aceste invenții sunt folosite de cineva acum, pentru că nu am plătit taxele pentru brevete și la acest moment sunt la liber”, zice Vasile Pătru, tehnician principal.

Fosta fabrică Fontax a avut mii de salariați. În anii ’90, fabrica avea 3.000 de angajați, aceștia fiind trimiși în șomaj în perioada 1995 – 1998. Fontax a fost închisă definitiv și declarată falimentară în 1999. Acum, pe locul pe care s-a ridicat, odată, această fabrică, se află halele de producție ale TRW.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.