Primarul, „naș” de zimbru

de | 22/08/2016 | Fără categorie

Primarul Romanului a ”nășit” un pui de zimbru din parcul Natural Vânători Neamț. ”Finul” poartă numele Romașcan, iar acest nume a fost ales din peste 300 de propuneri. ”Concursul “Se caută un nume – ediția a-IV-a”, lansat în luna iulie, a atras atenția a peste 300 de persoane, care și-au dorit să fie “nașii” vițelului de zimbru. Pornind de la particula RO cu care ar trebui să înceapă numele și având în vedere că este mascul, participanții au propus unul, două, trei sau chiar mai multe nume, în speranța că vor fi desemnați câștigători. 36 de persoane și-au dorit ca pe micul zimbru să-l cheme Romulus, în timp ce altora le-ar fi plăcut Ronț, Ropot, Robust, Rodbun, Rogoz, Ron, Rozmarin, Rover sau Rokemon, Robocop ori Romburac”, a precizat conducerea Parcului Vânători, prin intermediul unei postări publice.
Juriul a înclinat balanța în favoarea numelui ROMAȘCAN, deoarece povestea din spatele propunerii a făcut dovada unui interes deosebit asupra provocării lansate.

Se împlinesc 50 de ani de când Constantin Tărăbuță, cel care a fost întemeietorul și directorul Muzeului de Științele Naturii Roman, a realizat un articol despre un craniu de zimbru găsit cu ocazia amenajării fostei Grădini Zoologice a orașului, articol publicat ulterior în revista “Studii și Comunicări” a Muzeului Județean Bacău. Cercetările au arătat că zona excavată aparținea zidului de incintă a cetății vechi a Romanului, construită de Roman Mușat în 1396. Fără a putea determina vechimea craniului, articolul dovedește că acesta a aparținut unui zimbru vânat în împrejurimile Romanului, aducând astfel o contribuție importantă privitoare la prezența zimbrului în zona colinară a țării noastre.În memoria acelui zimbru și a celui care l-a făcut cunoscut, pentru a asigura o continuitate în timp, vă propun numele de Romașcan”, a argumentat primarul Laurențiu Leoreanu.

”Nașul” nu a mers, încă, să-și vadă ”finul”, dar a promis că o va face cât de curând. Conducerea Parcului Național Vânători Neamț a reușit să atragă atenția la nivel național cu astfel de activități inedite. Din anul 2009, această destinație este considerată ”destinație europeană de excelență”.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.