Cadastru gratuit pentru nemțeni

de | 06/10/2016 | Județean

Instituţia prefectului a monitorizat activităţile desfăşurate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară (OCPI) în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), care se desfășoară în perioada 2015-2023, în scopul înregistrării gratuite a imobilelor de la nivelul întregii ţări în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.

Până în prezent, OCPI a încheiat contracte de finanțare cu 69 de primării pentru realizarea lucrărilor de cadastru general, reprezentând o suprafață de 28.736 de hectare și un număr estimat de 94.838 de imobile.

Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică este asigurată din bugetul Agenției Naționale de Cadastru si Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin bugetul OCPI Neamț. Pentru anul 2016, suma alocată realizării lucrărilor de cadastrare în județul Neamț este de 10.395.000 de lei. Valoarea finanțării este în cuantum de 60 de lei/carte funciară.

Până în prezent, au fost elaborate şi transmise primarilor documente precum ghidul primarului, ghidul de alocare bugetară şi achiziţie publică, procedura de alocare a sumelor, specificaţiile tehnice de realizare a lucrărilor de cadastru sistematic, modelul de contract de finanţare. De asemenea au fost organizate şi instruiri zonale iar rezultatele se văd, 69 de UAT-uri au semnat deja contracte cu OCPI”, a spus prefectul Niculina Dobrilă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.