ANI a lansat o linie telefonică specială pentru alegerile parlamentare

de | 14/10/2016 | Național, Politică

În vederea creșterii nivelului de transparentizare și de prevenire a incompatibilităților și a conflictelor de interese, Agenția Națională de Integritate (ANI) a lansat pe propria pagină de Internet o secțiune dedicată alegerilor parlamentare programate pentru luna decembrie 2016.

Această măsură are ca scop optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese de către candidați, oferirea asistenței de specialitate în ceea ce privește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, dar și informarea societății civile cu privire la obligațiile pe care le au participanții la procesul electoral. Disponibilă pe pagina de Internet a Agenției la adresa https://www.integritate.eu/Alegeri-Parlamentare-2016, secțiunea grupează mai multe categorii de informații utile:

  • cele mai frecvente cazuri de incompatibilitate și conflict de interese,
  • ghiduri utile, legislația de integritate și întrebări frecvente (F.A.Q.),
  • persoane aflate sub interdicția de a candida pentru o funcție eligibilă,
  • semnalează o neregulă în declarațiile de avere și de interese,
  • secțiune dedicată declarațiilor de avere și de interese depuse de candidați,
  • linie telefonică,
  • formulare inteligente de declarații de avere și de interese.

Agenția Națională de Integritate va publica în cadrul secțiunii dedicată declarațiilor de avere și interese, în termen de 48 de ore de la primire, toate declarațiile de avere și de interese depuse de candidații la alegerile parlamentare. Potrivit Legii nr. 176/2010, „declarațiile de avere și interese se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripție odată cu declarația de acceptare a candidaturii, în două exemplare, și se transmit Agenției Naționale de Integritate <<în termen de cel mult 48 de ore de la depunere”.

De precizat că persoanele interesate pot solicita inspectorilor de integritate asistență de specialitate în cazul solicitărilor urgente cu privire la regimul juridic al completării declarațiilor de avere și de interese, al incompatibilităților și al conflictelor de interese la numărul de telefon 0372.069.869, de luni până vineri în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Agenția pune la dispoziția celor care au obligația de a completa declarații de avere și de interese, în virtutea participării la alegerile parlamentare, formulare inteligente cu câmpuri predefinite și liste de valori, ce pot fi completate în mediu electronic. Informații utile cu privire la modalitatea de completare a formularelor inteligente se regăsesc și în secțiunea „Ghiduri Utile”.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.