Zilieri fără acte și minori puși la treabă, contrar legii

de | 14/10/2016 | Județean

Zilierii luați la treabă trebuie să aibă documente referitoare la munca prestată și la plata pe care o primesc pentru această muncă, iar copiii nu pot desfășura orice tip de activitate. Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a desfăsurat, săptămana trecută, o campanie privind respectarea legii privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri și a prevederilor legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă în aceste domenii.

”Au fost verificați un număr de 27 beneficiari, la care desfășurau activitate un număr de 81 de zilieri. Cu ocazia controalelor au fost constatate 33 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și au fost dispuse 33 măsuri. S-au aplicat două sancțiuni contravenționale: un avertisment pentru încălcarea prevederilor legii privind activitătile zilierilor și o amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relațiilor de muncă.  Pentru unul dintre beneficiarii de lucrări (obiect de activitate-cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase) s-a întocmit documentația necesară privind constatările efectuate pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni, respectiv infracțiunea de primire la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetătenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă – la acel beneficiar fiind 12 persoane fără forme legale de angajare – și infracțiunea de încadrare în muncă a minorilor cu nerespectarea condițiilor legale de varstă sau folosirea acestora pentru prestarea unor activităti cu incălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor – beneficiarul având la muncă trei copii”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Conform aceluiași document, în acțiunile de control au fost constatate și următoarele deficiențe: beneficiarul nu a înaintat lunar, pană cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde își are sediul, un extras al Registrului de evidență a zilierilor conținând inregistrările din luna precedentă; neînregistrarea în Registrul de evidență a zilierilor, în ordine cronologică, zilierii cu care are raporturi de muncă, în perioadele în care beneficiarul apelează la serviciile zilierilor; necompletarea Registrului de evidență a zilierilor, înainte de începerea activității.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați 26 de beneficiari, la care desfășurau activitate 81 de zilieri. S-au constatat 11 deficiențe pentru care s-au dispus 11 măsuri de remediere. Au fost sancționați 11 beneficiari, cărora li s-au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, din care zece avertismente și o amendă în valoare de 3.000 lei. În acțiunile de control au fost constatate următoarele deficiențe: nedotarea zilierilor cu echipament individual de protecție; neutilizarea echipamentului individual de protecție de către zilieri, respectiv utilizarea unor echipamente de muncă neconforme, care prezentau riscuri de accidentare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.