Tu ce-ai face dacă ai fi refugiat?

de | 26/10/2016 | Local, Social

Irina Mihălcuț, voluntar romașcan ce a activat în  organizații internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite (ONU), a vorbit elevilor de la Colegiul Național ”Roman-Vodă” despre emigranți și despre refugiați. Întâlnirea cu elevii a fost una interactivă și a început cu explicația diferenței dintre emigrantul economic, care pleacă pentru o viață mai bună, și refugiatul care fuge să-și salveze viața.

Tinerii care au participat la întâlnire, membri ai Asociației Mușatinii, au răspuns la întrebări privind modul în care ar acționa dacă ar fi într-o situație de criză, au gândit scenarii de fugă dintr-o țară în care există război sau dictatură, analizat ce ar face dacă ar ajunge ilegal într-o altă țară, dacă ar salva pe cineva din jur sau ar gândi pragmatic. Au fost întrebări de genul: Cum ai răspunde la un interogatoriu?, Ce ai lua cu tine dacă ai fugi din țară? Pe cine te-ai baza? Ai lăsa în urmă refugiați răniți?

Elevii au dat răspunsuri diverse, uneori alegând partea emoțională, iar alteori punând la cale adevărate strategii pentru ”a salva” propria viață și a celor cu care ”au fugit”.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați estimează că sunt aproape 65.000.000 de oameni la nivel mondial, care fug din casele lor. Dintre aceștia, aproximativ 25.000.000 de oameni au fugit dincolo de granițele țării lor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.