La Bahna, hoții de lemne au mai multe drepturi decât proprietarii de pădure

de | 27/10/2016 | Rural, Social

O situație absurdă din comuna Bahna arată încă o dată că infractorii au mai multe drepturi decât cetățenii de bună-credință. Și că autoritățile nu fac nimic pentru a-i proteja pe oameni, în ciuda faptului că aceasta este menirea statului.

De un an de zile, locuitorii din Bahna care sunt și proprietari de pădure se uită neputincioși și cu durere în suflet cum sunt ciuntite fără milă suprafețe mari de teren și cum, în locul arborilor tineri, drepți și falnici rămân doar niște ”lumânări”, adică niște cioate înalte de un metru, fiindcă hoții de lemne taie copcacii în funcție de cum îi transportă. În pădurea din Bahna nu mergi mai mult de câteva minute fără să dai de o altă urmă de furt; peste tot sunt pâlcuri de ”lumânări”, iar diametrul arată că au fost doborâți copaci tineri, pe care nu i-ar putea nimeni tăia legal, chiar și dacă ar fi pădurea lui. Oricum, proprietarii de pădure, peste 300 la număr, nu au voie să ia nici măcar crengile pe care hoții de lemne le lasă în urmă.

Am 80 de ani, sunt proprietar de pădure, nu am lemne pentru iarnă fiindcă tot am sperat să se ajungă la o soluție. Am vorbit cu șeful de post să iau de pe terenul meu măcar crengile, fiindcă hoții lasă coroana copacului, și mi-a spus că voi fi amendat dacă fac asta. Este strigător la cer și nu știm unde să mai mergem, nu ne ascultă nimeni”, spune un bătrân care se sprijină, obosit, într-un băț.

taieri-padure-bahna

Pădurea din Bahna a rămas fără pază și a ajuns să fie prădată zilnic de rromii din Orbic ( – zonă din Buhuși, județul Bacău, renumită pentru clanurile de răufăcători, aflată la 15 – 20 de kilometri de pădurea Bahna) din cauza încâlcelilor birocratice. În 2009 a fost înființată ”Asociația proprietarilor de pădure din Bahna”, umbrelă juridică sub care au mers mulți dintre proprietarii de pădure din comună. În primii ani s-a plătit pentru paza pădurii și s-a mers cu bună înțelegere între cetățeni și Ocolul Silvic Fântânele Bacău, acolo unde este arondată pădurea. Dar proprietarii bătrâni au murit, iar moștenitorii nu s-au grăbit să facă succesiuni, să intre în posesie și să aibă grijă, în continuare, de ceea ce a rămas de la părinți și bunici. Astfel că Asociația a început să acumuleze datorii; a urmat o acțiune în instanță, iar Ocolul Silvic Fântânele Bacău a avut câștig de cauză. ”Asociaţia a încheiat, încă de la înfiinţare, un contract de prestări servicii silvice, cu Direcţia Silvică Bacău/ Ocolul Silvic Fântânele pentru întreaga suprafaţă de 353.13 hectare. Începând cu anul 2012, ”Asociația proprietarilor de pădure Bahna” a acumulat restanţe la plata contractului de prestări servicii silvice. Cu toate acestea, Direcţia Silvică Bacău, prin Ocolul Silvic Fântânele a asigurat paza pădurii, a supravegheat starea de sănătatea a fondului forestier şi a executat lucrările tehnice necesare conform instrucţiunilor de gospodărire. Datorită sumelor mari de bani restante, ce totalizează 45.260,99 lei, contractul de prestări servicii silvice a fost reziliat la 7 septembrie 2015. Conform procedurilor legale în vigoare, s-a deschis la Judecătoria Buhuşi dosarul nr. 22/199/2016 şi a fost emisă sentința civilă nr. 183/2016, ce a rămas definitivă la data de 04.04.2016 prin neformularea cererii în anulare, sentință în baza căreia s-a solicitat executarea silită a ”Asociației proprietarilor de pădure Bahna” și recuperarea sumei de 45.260,99 lei”, a declarat inginerul Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău.

Nu toți au plătit, fiindcă sunt unii care nici nu mai știu unde este pădurea lor, dar noi suntem 127 de proprietari care am fost mereu buni-platnici, am dat bani și pentru paza pădurii și pentru marcarea copacilor. Ultimii bani pentru marcarea copacilor i-am dat în luna martie 2015, dar nu am putut tăia copacii imediat, atunci, iar după ce s-a reziliat contractul eu nu mai pot tăia nimic, fiindcă nu mai este legal, trebuie făcută o nouă marcare. Pentru că fără pădurar nu are cine să elibereze foaia de transport și transportul devine ilegal. Și nu are cine să o facă, Ocolul Silvic Fântânele nu vrea să colaboreze”, spune un proprietar.

Ce să fac eu, om bătrân și singur, împotriva lor? Ei vin câte 4-5, au drujbe și topoare și sunt foarte agresivi.”

Altul prinde curaj și zice că în perioada octombrie 2015 – decembrie 2015, proprietarilor li s-au luat bani pentru paza pădurii, dar că nu a păzit nimeni nimic. ”În plus, pentru banii pe care i-am plătit pentru marcajul copacilor nu am primit chitanțe. Tariful pentru marcaje pornește de la 20 de lei, în funcție de numărul copacilor și de felul lor. Pentru pază era 135 de lei/hectar/an”, explică un alt sătean. Revolta lor se împletește cu teama. Unii au dat nas în nas cu hoții de lemne și singura soluție a fost să plece.

taieri-padure-bahna_2

Într-o situația similară a fost și primarul comunei, Emil Prisecaru. ”Am și eu pădure pe deal. M-am întâlnit odată cu ei, erau doi tineri, cu drujba în mână. Mi-au zis să plec, dacă nu vreau să-mi stea capul unde-mi stau picioarele”. În schimb, sătenii îl acuză pe primar că a câștigat alegerile promițând oamenilor că le va rezolva această problemă și că până acum nu a făcut nimic.

Am mers la Bacău să discut cu cei de la Ocolul Silvic. După ce a rămas definitivă hotărârea judecătorească am primit solicitare să pun la dispoziție un tabel cu titlurile de proprietate ale tuturor proprietarilor, pentru a-i pune la plată. Lucrăm la dosarele astea de câteva săptămâni. Am în plan să mă duc la Direcția Silvică Neamț ca să ne arondăm la ei”, adaugă Emil Prisecaru.

Emil Prisecaru, primarul comunei Bahna

Emil Prisecaru, primarul comunei Bahna

Pe lângă reacția lentă a administrației locale, oamenii au parte de același ritm și din partea polițiștilor. De altfel, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au părut deranjați de solicitarea de presă formulată de inroman.ro. În documentul transmis către IPJ Neamț am solicitat, printre altele, să ni se spună câte dosare de furt de lemne au fost trimise către Parchet și cu ce propuneri. Iar IPJ Neamț ne spune că a înaintat dosare „cu propunerea de soluție procedurală”. E clar că soluția trebuie să fie procedurală, nu are cum să fie altfel, dar s-a trimis o soluție de clasare, o soluție de continuare a cercetărilor? Este o întrebare prea dificilă pentru IPJ Neamț.

La nivelul Postului de Politie Bahna, in ultimele 12 luni, au fost inregistrate: două sesizari prin sistemul unic de urgență 112, din partea proprietarilor de padure din Bahna; două sesizari prin numărul de urgență 112, din partea pădurarului din cadrul Ocolului Silvic Fantanele; o sesizare telefonica din partea altor cetățeni, iar la sediul Postului de Politie Bahna nu au fost primite sesizări în acest sens. Au fost înregistrate un numar de șapte dosare de urmarire penală, înaintate Parchetului de pe langa Judecatoria Roman, cu propunerea de soluție procedurală”.

Unul dinte cele mai recente cazuri de furt sesizat oamenilor legii a fost pe 5 octombrie.

Cu privire la data de 5 octombrie 2016, conducerea Sectiei nr.8 Politie Rurala Români a fost sesizată telefonic de către o persoană care nu și-a declinat identitatea cu privire la faptul că spre pădurea de pe raza comunei Bahna se îndreapta mai multe căruțe cu persoane de etnie rromă. În cauză s-au deplasat cinci lucratori de poliție cu două autospecializate. Prezența echipajelor de poliție în zonă a fost anunțată de o persoană de etnie rromă poziționată pe un deal, fiind îngreunată, astfel, identificarea persoanelor”, ne transmite IPJ Neamț.

Varianta cetățenilor și a angajaților Primăriei este un pic diferită. ”După ce s-a sunat la Poliție, au vent două mașini cu girofarurile pornite. Exact ca pisica cu clopoței. Cum să nu afle hoții că vii după ei dacă tu anunți asta de la plecarea din Postul de poliție? Evident că hoții au auzit și au vrut să fugă. Erau 12 hoți cu șase căruțe. Când polițiștii au ajuns aproape, hoții au răsturnat lemnele în fața mașinii de poliție și duși au fost. Așa se întâmplă de fiecare dată când sunăm la Poliție: ei pun girofarul și știe toată lumea că vine poliția. Parcă ar avea o înțelegere între ei”, acuză sătenii. Alții spun chiar că șeful de post de la Bahna se apropie de pensie și că ar dori să aibă bătrâneți liniștite. Și nu doar furtul de lemne este o problemă; rromii din Orbic ajung în curțile sătenilor și fură animale. La poliția din Bahna au fost întocmite doar șapte dosare într-un an pentru astfel de fapte, dosare care au fost ”înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman cu soluție procedurală”.

Care ar fi soluția? Sătenii își pun mari speranțe în legislația adoptată de curând, care prevede ca paza pădurilor private de cel mult 30 de hectare să se facă gratuit, cu fonduri de la buget. Între timp, sesizată de inroman.ro, Garda Forestieră Judeţeană Neamţ, structură teritorială a Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a dispus realizarea unor controale și vizite în teren, iar săptămâna viitoare vor face publice primele concluzii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.