Inspectorii de muncă au mers la firme de energie și de gunoi

de | 15/11/2016 | Județean

Începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie, s-a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile de producere şi distribuţie energie electrică.

Inspectorii de muncă au vrut să vadă în ce condiții lucrează angajații din domeniu și, în perioada iunie – noiembrie, au fost controlaţi nouă angajatori cu un număr de 884 de salariaţi, la care s-au depistat un 13 neconformităţi faţă de tematica de control abordată, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de punere în conformitate, aplicându-se 13 sancţiuni contravenţionale, respectiv avertismente. Printre principalele neconformităţi constatate se numără neefectuarea verificărilor la mijloacele electroizolante, nefinalizarea autorizării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii de muncă a electricienilor, lipsa semnalizărilor de securitate şi sănătate în muncă sau instruirea insuficientă a lucrătorilor care aplică măsurile de prim ajutor.

În același interval de timp, inspectorii de muncă au bătut și la ușile firmelor de recuperare–reciclare deşeuri și producere energie electrică din surse regenerabile. În lunile iulie – septembrie s-au efectuat șapte acţiuni de control la tot atâţia angajatori care au locuri de muncă ”verzi”. În urma controalelor s-au constatat zece neconformităţi, fiind dispuse tot atâtea măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, totodată fiind aplicate zece sancţiuni contravenţionale, respectiv zece avertismente. Cele mai importante deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: banda transportoare a tocătorului de deşeuri lemnoase nu era prevazută cu apărători de protecţie a organelor aflate în mişcare, lipsă instrucţiune proprie privind modul de autorizare al electricienilor din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, nedotarea cu echipament individual de protecţie pentru fasonatorul mecanic. Nu s-a organizat activitatea de prevenire şi protecţie din cadrul unităţii, iar un lucrător desemnat cu acordarea măsurilor de prim ajutor era  neinstruit.

În lunile octombrie şi noiembrie se verifică în teren modul de realizare al măsurilor dispuse în urma acţiunilor de control.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.