O pensionară cheamă în instanță Consiliul Județean

de | 22/11/2016 | Administrație, Județean, Local

Deciziile aleșilor județeni trebuie să fie luate în folosul cetățenilor. Așa jură fiecare demnitar la început de mandat și așa ar trebui să se întâmple. La nivelul Consiliului Județean Neamț, o hotărâre adoptată săptămâna trecută de consilierii județeni a stârnit nemulțumirea (cel puțin a) unei pensionare. Flora Ordean nu este doar o profesoară ieșită la pensie, este totodată și jurnalist.

Dar susține că acțiunea împotriva Consiliului Județean Neamț nu a făcut-o în calitate de jurnalist, ci în calitate de cetățean care trebuie să se implice atunci când autoritățile nu fac ceea ce ar trebui să facă. ”De atât timp se vorbește despre achitarea aparatului de radiologie pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman și nu s-au găsit 420.000 de lei pentru această investiție de care ar beneficia sute de mii de persoane. În schimb, s-au găsit peste 500.000 de lei pentru confecționarea unor căsuțe de lemn în cadrul unui eveniment cu caracter local”, a afirmat Flora Ordean.

Aceasta va depune la instanța de contencios-administrativ o „cerere de suspendare a executării Hotarârii Consiliului Județean Neamț nr. 260 din 17 noiembrie 2016, referitor la un acord de asociere privitor la organizarea unui Târg de Crăciun și a Hotarârii Consiliului Județean Neamț nr.263 din 17 noiembrie”.

În cererea de suspendare, Flora Odrean susține că „organizarea unui târg de Craciun în municipiul Piatra Neamț nu reprezintă, în opinia mea un eveniment de interes județean, așa cum în mod greșit a fost calificat, ci un eveniment local, așa cum se desfașoară astfel de evenimente și în celelalte localitați ale județului. În actele premergătoare adoptării acestor hotărâri nu se argumenteaza în niciun fel de ce acest târg organizat în Piatra Neamț este de interes județean, în condițiile în care același gen de manifestări sunt organizate și în alte orașe ale județului, iar autoritatea județeană nu a considerat oportun a se implica în susținerea acestora. O astfel de abordare este discriminatorie și inechitabilă în raport cu cetățenii județului, plătitori de taxe și impozite. Interesul județean al unui eveniment sau investiție se raportează la gradul de accesibilitate a acestuia la toți cetățenii județului. Ori, un astfel de eveniment, este evident că se adresează doar cetățenilor municipiului reședință de județ și câtorva localități apropiate, care, astfel, au un tratament privilegiat în raport cu ceilalți cetațeni ai aceluiași județ”, se arată în documentul trimis Tribunalului Neamț.

De altfel este inacceptabilă modalitatea în care ordonatotul de credite al județului și inițiatorul acestor hotărâri înțelege să prioritizeze investițiile județului. Astfel, de luni de zile, s-a solicitat pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman o finanțare de la Consiliul Județean pentru o investiție majoră, respectiv aparatul radiologie, în valoare de 482.000 lei, cea de-a doua rată. Se apreciază, însă, că este prioritar a se investi suma totală de 9 miliarde lei vechi în organizarea unui targ de Craciun în Piatra Neamț, din care peste 5 miliarde pentru construcția unor casuțe din lemn, a căror materie primă este asigurată, gratuit, de Regia ”Romsilva”. Dincolo de suma exagerată alocată unor construcții demontabile, a căror utilitate se rezumă la doar 3-4 săptămâni pe an, este interesant de observat ca sumele aprobate sunt în mod ciudat la limita pragurilor legale care impun anumite proceduri de achiziție publică. Astfel, deși suma totală a investiției este de 554. 550 lei, sumă ce ar fi impus aplicarea procedurii de Cerere de ofertă, totuși, se precizează că valoarea de construcție este de 526.819 lei, atât cât trebuie pentru a se face o achiziție directă, fară a se asigura o concurență reală și o transparență corecta a utilizarii fondurilor publice”, se mai precizează în documentul citat.

De la Consiliul Județean Neamț, totul este plin de spiritul sărbătorilor de iarnă. ”Apropierea sărbătorilor de iarnă va transforma Piatra-Neamț într-un tărâm de basm. Străzile orașului vor fi cuprinse în acest an de atmosfera sărbătorilor de iarnă prin organizarea Târgului de Crăciun, ce va avea loc la Curtea Domnească. Îmi face o deosebită placere să vă invit, cu mic, cu mare, să intrăm în spiritul Crăciunului prin participarea la Tărgul organizat de Consiliul Județean Neamț și partenerii. Vă aștept să ne bucurăm împreună, toți nemțenii, de Sărbatorile de Crăciun. Și nu în ultimul rând, să încercăm să fim mai buni și mai calzi cu cei dragi, dar și cu toți ceilalți”, este mesajul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.