Nemțenii le cer politicienilor să fie cinstiți

de | 06/12/2016 | Județean, Politică

USR a lansat un chestionar pentru a afla de la nemțeni care este percepția lor asupra situației județului și ce își doresc cetățenii județului de la viitorii parlamentari.

Chestionarul a cuprins 19 întrebări, iar respondenții au evaluat starea drumurilor din județ, conexiunile cu celelalte regiuni ale țării, situația din domenii-cheie.

  • La întrebarea ”Cum evaluezi rețeaua de drumuri din județ?”, 76% dintre cei care au completat chestionarul o consideră bună.
  • La întrebarea ”Cum evaluezi conexiunile cu alte regiuni ale țării?”, 77% au spus că este foarte slabă și slabă. Răspunsul a fost și mai categoric la întrebarea ”Cum evaluezi conexiunile cu alte țări?”, la care 84,6% au răspuns că este foarte slabă.
  • Nemțenii sunt nemulțumiți și de serviciile de sănătate, 80% considerându-le slabe și foarte slabe. Situația este sensibil diferită în ceea ce privește serviciile de educație, unde cei mai mulți respondenți, 92,3% consideră că este o calitate foarte slabă și slabă a sistemului educațonal din județ.
  • Instituțiile publice de cultură din județ au fost girate cu ceva mai multă încredere din partea nemțenilor, 23,1% considerând activitatea acestor instituții bună. Dar când au fost  întrebați despre dezvoltarea economică a județului, 56% au considerat că este foarte slabă, 28% au răspuns că este slabă, iar 16% au catalogat-o acceptabilă. Niciunul dintre respondenți nu consideră că este bună sau foarte bună.
  • Activitatea instituțiilor publice din județ a fost evaluată a fiind foarte slabă (46,2%), slabă (34,6%) și acceptabilă (19,2%). Întreabți dacă aceste instituții sunt politizate, 19,2% au răspuns că deloc, iar 50% dintre respondenți au precizat că într-o mare măsură.
  • Răspunsurile la întrebarea ”De câte ori ai fost pus in situația de a da mită pentru a beneficia de servicii publice în Neamț ?” au fost diferite: ”de fiecare dată”, „de multe ori”, „suficient cât să mă satur”, ”nu am dat”.
  • La întrebarea ”În acest moment, simți că ești ascultat(ă) de către autoritățile locale?”, 46,2% au răspuns că deloc, iar 34,6% că într-o foarte mică măsură.
  • Reprezentanții USR Neamț au vrut să afle și care este principala problema a județului Neamţ. Iar răspunsurile au fost: corupția, lipsa infrastructurii, lipsa investițiilor, salariile mici, lipsa unei viziuni pe termen lung, lipsa investițiilor în spitale, lipsa de respect față de persoanele cu handicap.
  • ”Care este principala problemă a localității în care locuiești?” a fost o altă întrebare. Nemțenii au dat răspunsuri precum: lipsa unui bun sistem de sănătate, prețul ridicat și calitatea slabă a apei potabile, lipsa locurilor de muncă pentru tineri cu studii superioare, lipsa unei viziuni pentru dezvoltarea orașului, corupția, transportul local, lipsa unui dispensar decent, lipsa infrastructurii culturale, ”cu cine discută cetățeanul atâta timp cât primarul nu este niciodată de găsit?”.
  • ”Care crezi că sunt lucrurile bune care s-au întâmplat în județ în ultimii ani și care trebuie continuate?” a fost o altă întrebare. Mulți respondenți au declarat că nu pot indica așa ceva, dar au fost și nemțeni care au dat alte răspunsuri, precum: locuri de joacă pentru copii, asfaltarea drumului Roman – Piatra-Neamț, atragerea de investitori la Roman, construcția de locuinte, o mai bună educație, groapa de gunoi ecologică.
  • USR Neamț i-a mai întrebat pe nemțeni ce își doresc de la reprezentanții județului în Parlamentul Romaniei. Principalele răspunsuri au fost: parlamentarii să fie orientați spre probleme urgente, corectitudine, parlamentarii să se consulte cu cetățenii înainte să ia o decizie sau să voteze o lege, să atragă lângă ei oameni tineri și bine pregătiți, să reducă birocrația, să ajute persoanele discriminate. Nemțenii mai vor transparență, reformă în administrație, lupta anticorupție, atragerea de fonduri în județ și parlamentari care să facă mai multe decât au făcut predecesorii lor.
  • ”Ce întrebari ai adresa candidaților USR pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie?” a fost o altă întrebare. Iar nemțenii vor să afle lucruri cât mai multe, semn că vor să voteze în cunoștință de cauză: ”Ce vrea USR să mbunătățească?” ”Ce vreți să faceți în următorii patru ani?” ”Ce vă face credibili?” ”Veți putea să vă sacrificați interesele personale/de grup restrâns pe perioada mandatului? Veți putea să depașiți blocajul mental în care intră majoritatea politicienilor din România, dar și din restul lumii? Adicaă să priviți politica drept un „rău necesar”, un instrument inevitabil, nu ca pe cel mai important lucru posibil. Puteti sa treceți dincolo de gândirea învechită a unei țări înapoiate și să identificați soluții progresiste?” ”Veți atrage investitori?” ”Care ar fi primul lucru pe care l-ati face in noul mandat?” ”Cum vreți sa ajutați tinerii defavorizați?”

La finalul chestionarului am lăsat respondenților posibilitatea de a scrie alte idei și sugestii. Iar nemțenii au cerut ca parlamentarii USR Neamț să lupte împotriva hoției, să taie pensiile speciale, să combată corpuția, să rămână verticali și să voteze după conștiință, nu după interese.

”Rezultatele acestui chestionar arată că cetățeni județului vor normalitate în viața politică și vor să fie tratați cu respect atunci când au nevoie și apelează la serviciile publice. Ne-au cerut, practic, să mergem la serviciu și să lucrăm spre binele angajatorilor noștri, care sunt cetățenii. Cred că rezultatele acestui chestionar ar trebui să fie un punct de plecare pentru toți parlamentarii din Neamț, nu doar pentru reprezentanții USR. Dar pot garanta că aceste răspunsuri vor sta la baza acțiunilor parlamentarilor USR Neamț, după data de 11 decembrie”, a declarat Iulian Bulai, candidat USR Neamț pentru Camera Deputaților.

”Sunt chestiuni de bun-simț, pe care și eu, în calitate de alegător, le-am așteptat de la parlamentari. Din păcate, cei mai mulți au uitat să mai comunice cu alegătorii imediat ce au ajuns în fotoliile confortabile din Parlament. USR vrea să schimbe imaginile de la televizor cu demnitari dormind sau făcând orice altceva decât să se preocupe de lucrările din Legislativul României. De data aceasta, Neamț, chiar ai cu cine vota!”, a adăugat Ioan Ploscaru, candidat USR Neamț pentru Senatul României.

  • acest articol este un advertorial

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.