Sebastian Burduja provine dintr-o familie de preoţi şi învăţători cu rădăcini adânci în județul Neamţ. Povestește cu multă plăcere despre Roman, locul în care și-a petrecut multe momente frumoase ale copilăriei, la episcopie și în împrejurimi. Venea deseori la fratele bunicii și nașul său de botez: vrednicul de pomenire Preasfințitul Ioachim Mareș, episcop vicar de Roman pentru mulți ani și ctitor a numeroase lăcașe de cult în județele Neamț și Bacău. În 1995, viața Preasfințitului Ioachim Mareș a fost salvată de episcopul de Padova, Monseniorul Antonio Mattiazzo, printr-un gest de mare noblețe sufletească – facilitarea unei operații foarte complicate în Italia, când în România nu i se mai dăduse nicio șansă. Despre unchiul său, Sebastian își mai amintește o vorbă pe care o spunea adesea: „Sunt oameni care lasă urme în iarbă, oameni care lasă urme în nisip şi oameni care lasă urme în piatră”.
Urma în piatră pe care Sebastian Burduja vrea să o lase în urma sa este un vis pentru care a muncit încă de pe băncile școlii: o Românie pe bune, pe muncă și pe merit, cu oameni potriviți la locul potrivit. Vrea, de asemenea, ca Romanul să redevină orașul care a fost cândva: un mare centru economic, dezvoltat la adevăratul său potențial și pe măsura valorii oamenilor din aceste locuri. De altfel, într-o conferință de presă recentă, Sebastian Burduja a explicat că Romanul are multiple avantaje pentru o creștere economică accelerată, inclusiv pe termen scurt: infrastructura conectivă spre trei centre economice importante, Piatra Neamț, Iași și Bacău; o bază demografică importantă în comunele limitrofe, ceea ce permite o dezvoltare metropolitană integrată; și o forță de muncă bine pregătită. Lipsesc însă, ca și în alte locuri din țară, liderii competenți și integri, cu o viziune curajoasă de dezvoltare și cu priceperea de a o pune în aplicare.
Pentru a pune umărul la împlinirea acestui vis, Sebastian Burduja s-a întors în ţară anul trecut, după 12 ani de muncit şi studiat în SUA. Rezultatele sale sunt pe măsura efortului. A absolvit printre primii universitățile Stanford şi Harvard şi a lucrat pentru trei ani și jumătate ca expert în dezvoltare la Banca Mondială, la sediul central din Washington D.C. Astfel a coordonat zeci de rapoarte de asistență tehnică și a contribuit la dezvoltarea a peste 300 de localități din România prin absorbția de fonduri europene de peste 1 miliard de euro. O altă „urmă” lăsată deja de Sebastian Burduja este Liga Studenţilor Români din Străinătate, al cărei fondator şi preşedinte de onoare este, singura organizaţie românească de nivel global. Numără peste 13000 de membri şi are filiale în 40 de ţări. Prin această organizaţie, mii de tineri români au putut să studieze la cele mai prestigioase universităţi din lume şi apoi să se întorcă acasă. A urmat crearea Fundaţiei CAESAR, prin care alături de peste 2000 de tineri specialişti din România a pus la dispoziţia Preşedinţiei României o strategie completă privind valorificarea diasporei şi readucerea românilor acasă.
Din ce în ce mai dezamăgit de ce se întâmplă în ţara sa, a decis să se implice în lupta politică şi să candideze ca independent la alegerile parlamentare, acasă la Neamț. Este convins că România poate deveni locul pe care-l merită cetăţenii ei, cu un sistem de educaţie modern, cu o economie puternică şi cu o democraţie consolidată. Adică o țară pe bune, în 3D: dezvoltată, demnă și democratică. Programul de guvernare pe care îl propune este curajos, iar mesajul său pentru alegători este simplu: dacă sunt mulţumiţi de cum au trăit până acum, să voteze în continuare aceleaşi partide. Dacă nu, să dea o palmă partidelor vechi şi să aleagă oameni noi şi independenţi.
Duminică, Sebastian Burduja poate să devină primul deputat din toată istoria României ales ca independent. După o campanie inedită la firul ierbii în tot județul Neamț, Sebastian Burduja și colegul său Andrei Carabelea, candidat independent pentru Senatul României, anunță că peste 20.000 de nemțeni s-au alăturat deja mișcării lor. Ar putea fi încă o urmă lăsată în piatră și semnalul puternic transmis către o țară întreagă că există în sfârșit speranță pentru o Românie pe bune.
- Acest articol este un advertorial
0 Comentarii