Alertă de gripă aviară

de | 08/12/2016 | Actualitate, Județean

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a transmis tuturor primăriilor din județ o informare privind evoluția gripei aviare. La nivel european există mesaje de alertă referitoare la evoluția acestei boli.

Autoritățile sanitar veterinare atrag atenția cu privire la gripa aviară, mai ales că săptămâna trecută a fost confirmat primul focar de gripă aviară din România. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț are câteva recomandări pentru cetățeni.

Prima dată, vizavi de mișcarea păsărilor, dintr-o exploatație, dintr-o curte în alta; în special la prevenirea oricărui contact direct și indirect cu păsările sălbatice, în special cele de apă. Interzicerea, așa cum am spus și anterior, a accesului la luciul de apă, separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte. La intrarea și la ieșirea din exploatație să respecte condițiile minime de biosecuritate, limitarea accesului păsărilor la o singură persoană . Sunt un set de măsuri, le numesc eu de bun simț care, dacă sunt respectate, ne țin departe de influența aviară”, dr. Sorin Ulea, director DSVSA Neamț.

Alte măsuri se referă la obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie. În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA județeană  pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator. De asemenea, este interzisă organizarea de târguri, piețe și expoziții de animale.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.