Eroii Revoluției, comemorați la mormântul lui Fănel Ciupitu

de | 23/12/2016 | Actualitate, Local

Eroii Revoluției Române au fost comemorați joi, 22 decembrie, la mormântul subofițerului Fănel Ciupitu din Cimitirul Eternitatea, în ziua în care se împlinesc 27 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Primarul municipiului Roman, Laurențiu Leorenau, și viceprimarul Lucian Micu, reprezentanți ai revoluționarilor, cadre militare și reprezentanți ai formațiunilor politice au participat la slujba de pomenire, după care au fost depuse coroane de flori din partea municipalității, a Asociației Revoluționarilor, a Asociației Veteranilor de Război și din partea partidelor politice și a altor instituții.

inroman.ro comemorare eroii revolutiei 11 Octavia Cirstea

Octavia Cîrstea, revoluționar

”S-au schimbat multe de atunci. Sunt la pensie și mulțumesc partidului pentru pensia mare și măreață pe care mi-a făcut-o. În rest, vedeți și dumneavoastră; e democrație mare, mare democrație. Pentru căței, nu. Numai pentru dulăi. La vârsta de 66 de ani, când ai trăit atâtea, ai lucrat ca medic, ai lucrat cu suferința oamenilor, am reușit în 22 decembrie 1989 să capacitez populația în așa fel încât să nu se întâmple evenimente. Îmi pare foarte bine, nespus de bine că nu suntem printre orașele eroi cu morți, cu răniți, pentru că am avut grijă și populația a fost cuminte. Sunt oameni liniștiți moldovenii. Și am reuțit să nu avem evenimente. Deși, dacă stau să mă gândesc, noi eram direct vizați, aici erau unități miliare, aveam depozite de armament. S-au încercat niște diversiuni, dar au fost stopate di ntimp pentru că am avut un aport foarte mare din aprtea Armatei. Și toat evenimentele s-au produs de așa manieră, încât totul a fost cu liniște. Au fost mișcări de stradă și tineretul era plin de vervă, dar lucrurile s-au liniștit. Îmi spunea tatăl meu: măi băiete, știi cum este? Începe furtuna în munte și râurile se umflă și duc toate gătejele cu ele și pe urmă se liniștește și poți să bei apă de-acolo. Așa va fi și cu țărișoara asta: o să fie furtuni, o să fie… dar, până la urmă va veni apa limpede și România va fi o apă de izvor”, a declarat Octavian Cîrstea, revoluționar.

Laurențiu Leoreanu a spus că, în urmă cu 27 de ani era în cancelarie și discuta cu ceilalți profesori despre evenimentele din țară.

inroman.ro comemorare eroii revolutiei 5 Leoreanu

Puțini știu că Revoluția trebuia să înceapă de la Iași, în 1986. Eram student atunci și am fost verificați în camere, scriși pe tabele. Momentul culminant a fost la finala Cupei Campionilor europeni, când am pornit de sus, de pe Copou, din Codrescu, un grup masiv de studenți și din Tudor Vladimirescu un alt grup; trebuia să ne întâlnim în Piața Mihai Eminescu, în zona Unirii. Atunci au intervenit Armata și Miliția și totul a fost stopat.”

Subofiţerul romaşcan Fănel Ciupitu a murit împuşcat, la numai 33 de ani, la Buzău. Era plutonier în cadrul ansamblului artistic al Armatei din Buzău și a fost răpus de gloanţe, în incinta comandamentului, pe 23 decembrie 1989. An de an, slujba și momentele de comemorare a Revoluției se țin la mormântul subofițerului, aflat aproape de monumentul eroilor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.