Taxa privind depozitare gunoiului care nu este colectat selectiv va costa mai mult începând cu acest an. Pe lângă taxa de depozitare, pe care operatorul o plătește pentru fiecare tonă care, în cazul județului Neamț, ajunge la depozitul de la Girov, autoritățile percep o taxă suplimentară de 80 de lei.
Taxa suplimentară este colectată de cei care administrează depozitul, dar este transferată, lunar, către Fondul de mediu.
”Am încheiat acte adiționale la contractele de prestări servicii cu majoritatea operatorilor și primăriilor din județ. Lucrurile se așează, încet-încet. Ce va fi rău: că această taxă se va recupera din buzunarele locuitorilor din județ. La acest moment, taxa pentru deșeuri impusă de Ministerul Mediului este mai mare decât taxa de depozitare pe care o percepem noi. Având în vedere că de la 1 ianuarie, TVA a scăzut de la 20% la 19%, taxa noastră este în valoare de 44,55 lei pentru fiecare tonă de deșeu adus la depozitul de la Girov. Cu ocazia actului adițional prin care solicităm ca toți operatorii de salubrizare să achite acea taxă de 80 de lei/tonă, am precizat și modificarea tarifului nostru, ca urmare a scăderii de TVA”, a declarat Claudiu Pădure, șeful Serviciului de Administrare a depozitului de la Girov.
”Până când nu vor fi desemnați operatorii de colectare din zonă și până când nu se va pune accent mai mult pe o colectare selectivă și o valorificare, plecând din gospodării, cam aici se va ajunge, la tarife mai mari. Pentru anul 2018, taxa va fi de 120 de lei/ tonă de deșeu, așa cum se arată în metodologia publicată în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile”, a precizat Claudiu Pădure.
Pe de altă parte, reprezentanții SC Rossal SRL Roman, unul dintre operatorii de salubritate din județ, susțin că este posbil ca aceste reglementări să se modifice pe parcursul acestei săptămâni și că se mai așteaptă câteva zile înainte ca tarifele să fie recalculate.
0 Comentarii