Transport ilegal de lemn, identificat datorită unei aplicații

de | 05/01/2017 | Județean, Rural

Poliţiştii Postului de Poliţie Tarcău au fost sesizaţi miercuri, 4 ianuarie, cu privire la faptul că un autocamion transportă pe traseul Ardeluta-Tarcău material lemnos, existând neconcordanţe între datele reale și cele existente în aplicaţia ”Wood Tracking” – o aplicație gratuită care permite verificarea transportului de lemn, odată ce se introduce numărul autovehiculului folosit pentru transport. Oamenii legii au identificat autocamionul în cauză într-un depozit de buşteni din Tarcău şi au legitimat conducătorul auto, un bărbat de 59 de ani din Bacău. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit ca materialul lemnos, 15,79 de metri cubi de lemn rotund răşinoase, a fost transportat din altă locaţie față de generată în aplicaţia informatică.

Fapt pentru care conducătorul auto a fost sancţionat contravențional cu amendă de 3.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de lemn, respectiv 5.337,02 de lei. Totodată a fost indisponibilizat autovehiculul folosit la transportul ilegal de material lemnos.

Reamintim faptul că, la nivel național, în perioada 21 noiembrie – 29 decembrie 2016 a fost desfășurat planul de măsuri pe linia combaterii tăierilor ilegale de pomi de Crăciun și de material lemnos. La nivel județean, 73 de acțiuni au fost coordonate de Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Neamț, fiind confiscați 299 de pomi de Crăciun şi peste 150,84 de metri cubi de material lemnos. În urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, poliţiştii au constatat 76 de infracţiuni, dintre care 40 prevăzute de Codul Silvic şi au aplicat 428 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 169.401 de lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat material lemnos, în valoare de circa 43.249 de lei și pomi de Crăciun, tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare de 8.675 de lei”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț.

La activităţi au participat, alături de poliţişti, specialiştii Direcțiilor Silvice.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.