Zeci de copii au șansa de a fi adoptați

de | 25/01/2017 | Județean, Social

Zeci de copii din centrele de plasamanet, care au nevoie de o familie, au șansa de a avea una în acest an. Compartimentul de Adopții al Direcției de Protecție a Copilului Neamț a atestat, în vederea adopției, 45 de familii sau persoane, cu 16 mai multe decât în 2015. De asemenea, specialiștii Compartimentului Adopții au întocmit 29 de rapoarte de încuviințare a adopției, la finalul anului fiind adoptați definitiv 27 de copii (18 adopții în 2015).

La mijlocul anului trecut au intrat în vigoare o serie de modificări legislative referitoare la adopție care sporesc șansele copiilor părăsiți de a crește alături de familii iubitoare. Cele mai importante schimbări au vizat scurtarea  perioadei pentru demararea procedurii de adopţie precum reducerea de la un an la șase luni a perioadei în care sunt căutate rudele copilului pentru a declara dacă vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. Valabilitatea atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi a fost prelungit de la un an la doi ani, iar termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil a fost eliminat. Copilul păstrează acest statut până la încuviinţarea adopţiei sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate.

De asemenea, părinţii adoptivi pot beneficia de  un concediu de acomodare de 90 de zile şi o indemnizaţie lunară pe întreaga perioadă de trei luni inclusiv pentru familiile care adoptă copii mai mari cu vârsta peste doi ani.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.