Suntem în secolul al XXI-lea, cunoscut drept secolul vitezei. Avem acces la multă tehnologie și abia îi mai putem face față, datorită vitezei cu care se dezvoltă aceasta. Cu toate acestea, într-un municipiu cum este Romanul, în anul 2017, sunt romașcani care trebuie să plătească mult pentru a avea parte de acces la utilități. Spre exemplu, în cartierul Nicolae Bălcescu o parte din strada Mărului nu are alimentare cu gaz metan. Oamenii care locuiesc pe segmentul ”ghinionist” au venit să ceară sprijin de la administrația locală pentru a extinde conducta principală de gaz, în așa fel încât să aibă posibilitatea de a se racorda fiecare.
”Jumătate de stradă nu avem gaz metan tras. La intersecția Mărului cu Narciselor și Tinosului, jumătate de stradă este gaz metan; de la intersecția Tinosului până în strada Ocniței, jumătate de stradă nu avem gaz metan, problemă care este cunoscută la primărie, noi am ridicat-o de mai multe ori. Noi, până la urmă, ne-am organizat într-un comitet de inițiativă, avem șansa, cu ghlilimele de rigoare, să-și fi făcut casă pe strada noastră un inginer care lucrează la E.ON Târgu Mureș. El ne sprijină, noi deja am achitat o taxă pentru un proiect, ne costă cam 6.000 de lei de persoană s-o luăm pe cont propriu. Noi, până la urmă, vom trage, primul interesat e el, încălzirea e proiectată pe gaz metan. Dar, dac-am putea să obținem, cât de cât, sprijin și din partea Primăriei, n-ar fi de neglijat pentru că e intereasant, așa… că pe Ocniței este, în zona unde locuiți dumneavoastră este, și tot așa… s-a luat selectiv, nu știu cum, tragerea gazului în Bălcescu”, i-a spus Albin Nemecec, locuitor în cartierul Nicolae Bălcescu, primarului Lucian Micu. Iar primarul a spus că această chestiune nu este singulară în oraș și că primăria nu poate rezolva peste noapte toate problemele. ”E.ON este o societate privată. Veți vedea că, după ce veți realiza această investiție, E.ON va prelua în administrare acea rețea de gaze naturale. Problema e că E.ON își face niște calcule de rentabilitate. În momentul în care consideră că are un număr suficient de consumatori, care-i permite recuperarea investiției într-un anumit timp, veți vedea că sunt ei cei care vor face investiția, din proprie inițiativă.”
Soluția pentru o problemă de acest tip vine de la Suceava. Acolo, administrația locală a încheiat un parteneriat cu E.ON pentru a racorda la rețeaua de gaze naturale întreg cartierul Burdujeni, iar cheltuielile pentru realizara investiției au fost împărțite. Un asemenea parteneriat este posibil și la Roman, dacă există interes și implicaree din partea celor care au puterea de a decide.
0 Comentarii