Dr. Dan Arvătescu: „Aparținătorii bolnavilor nu sunt deschiși la dialog”

de | 06/02/2017 | Local, Sănătate

Comportamentul aparținătorilor este reclamat de medicii din Spitalul Roman. Cadrele medicale se plâng că atitudinea și lipsa de înțelegere a celor care au rude sau cunoștințe internate în spital duc la o consecință nedorită.

”Infecțiile intraspitalicești sunt cu greu ținute în frâu. Suntem într-o secție de chirurgie unde orice microb provoacă o tragedie. Aș vrea să fac un apel în sensul acesta, la aparținătorii bolnavilor noștri, care nu înțeleg că orele de vizită sunt puse cum sunt puse nu pentru că dorim în mod scolastic să realizăm un program fix, imoabil. Nu. Pentru că, fiind chirurgie, nu pot să fie dimineața în saloane. Deci, ducem o luptă inegală, năvălesc pe toate căile de acces. Noi ne schimbăm în ținută pe care o folosim numai în secție, tocmai pentru a nu aduce din alt părți, pe hainele de oraș, microbii. În fiecare salon, eu cel puțin sunt crizat, în fiecare dimineață țip și răcnesc când găsesc aparținători care ajung, stau pe paturi, noi intrăm să facem vizita, ei nu se scoală de pe paturi… au o atidune, în general, rebelă, ca și cum noi am fi, așa, niște comuniști răi care nu vrem să-i lăsăm, neînțelegând că, de fapt, fac rău tocmai pacienților pe care-i au în spital”, a afirmat dr. Dan Arvătescu, șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Acesta a precizat că se constată o creștere a agresivității la oamenii care vin la spital și au calitatea de aparținător. ”Aparținătorii sunt din ce în ce mai agresivi și din ce în ce mai nedispuși să respecte rigorile impuse de meseria respectivă. Noi nu ne putem permite să ștergem noroiul de pe jos din oră în oră. Pentru că nu știu pe unde intră; ținem ușa închisă, intră pe la oftalmo, intră pe partea aialaltă. Sunt de neoprit”.

Conducerea Spitalului a precizat că se va gândi la o soluție pentru ca vizitele în spital să fie mai bine monitorizate dar, în același timp, aparținătorii care vin de nevoie în afara orelor de vizită să fie lăsați să intre. Programul de vizită la Spitalul Municipal de Urgență Roman este, în timpul săptămânii, de la ora 15.00 la ora 20.00, iar sâmbăta și duminica, de la ora 10.00 la 20.00, așadar este timp suficient pentru vizitarea bolnavilor. O altă rugăminte a medicilor este ca rudele ce vor să vină în vizită să o facă pe rând, nu câte 5-6 persoane în același timp.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.