Primarul va învăța despre eficiență energetică în Spania

de | 20/02/2017 | Administrație, Local

Lucian Micu va pleca săptămâna aceasta în Spania pentru a învăța despre cum poate face din Roman un oraș mai eficient din punct de vedere energetic, atât în ceea ce privește clădirile sedii ale instituțiilor publice, cât și blocurile de locuit. Eficiența energetică trebuie să însemne, într-un final, costuri scăzute cu întreținerea pentru cei care folosesc clădirile.

De la începutul acestui an suntem parte în două proiecte transnaționale implementate de ADR Nord-Est pe tema energiei durabile: Empowering și Enerselves. La sfârșitul lunii ianuarie am semnat acordul de înființare a grupului local pentru energie durabilă în regiunea nord-est, în cadrul proiectului ”Sprijinirea autorităților publice locale să elaboreze strategii integrate în domeniul energiei durabile Empowering”, finanațate din programul Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare. Iar pe 7 februarie am semnat acordul de parteneriat în cadrul proiectului Enerselves, pentru autonomia energetică a clădirilor, finanțat prin programul de cooperare interregională Interreg Europe. Enerselves urmărește să implementeze măsuri prin care să asigure autonomia energetică și creșterea efeicienței energetice a clădirilor rezidențiale, a celor publice și a sistemelor de iluminat public prin utilizarea de fonduri europene nerambursabile, a afirmat Lucian Micu.

Liderul acestui proiect este Agenția pentru Energie a Regiunii Extremadura din Spania, iar Primăria Roman este partener alături de agenții locale similare din Suedia, Polonia, Malta și Italia.

Voi participa la o primă întâlnire a grupului de lucru, care va avea loc pe data de 22 și 23 februarie, la Agenția pentru Energie a Regiunii Extremadura din Spania și voi veni de acolo cu mai multe informații legate de acest proiect, a precizat primarul Micu.

Edilul speră ca, prin intermediul acestor proiecte în Roman să se poată realiza investiții cu fonduri nerambursabile, iar aceste investiții să se regăsească  în buzunarele romașcanilor, prin plata unor facturi mai mici la întreținere. Proiectul Empowering urmărește să sprijine autoritățile publice locale să elaboreze strategii integrate în domeniul energiei durabile. Proiectul este prevăzut să se realizeze până în 2019, iar rezultatul va fi o strategie energetică a Romanului pe termen mediu.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.