Piața Centrală a „înghițit” peste 2.000.000 lei în zece ani. Jumătate din sumă pentru o singură investiție

de | 22/02/2017 | Administrație, Economic, Local

Discuția despre o nouă piață, care să fie pe măsura nevoilor actuale, a fost purtată de mai multe ori în ultimii ani. Spre exemplu, în decembrie 2013, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, fostul consilier Petru Gândulescu a adus în atenție că Piața are nevoie de modernizare. El a fost cel care a avensat și o sumă: aproximativ 2.500.000 de lei. Primarul de atunci, Laurențiu Leoreanu, a confirmat că se va ajunge la demolarea actualei pieți și construirea uneia nouă și a mai adăugat că  „Direcţia Pieţe-Obor are de finanţat parcarea supraetajată. Dar, următorul proiect este realizarea unei pieţe centrale moderne şi este deja dat în studiu la arhitecţi.”

La începutul acestui an, primarul interimar Lucian Micu a prezentat ideea unei piețe noi și moderne la mai multe dintre întâlnirile pe care le-a avut cu diferite categorii socio-profesionale; posibil ca arhitecții să fi terminat proiectul despre care vorbea Leoreanu în decembrie 2013. La întâlnirea cu oamenii de afaceri, unul dintre antreprenori a spus că mai bine ar fi fost dacă banii investiți în ultimii ani în Piața Centrală ar fi fost folosiți pentru construirea unui obiectiv modern.

Dar câți bani s-au investit în Piața Centrală în ultimii ani? Am luat ca reper ultimii zece ani, iar cifrele oferite de administrația locală sunt următoarele:

  • 2007 – două centrale termice la Chioşcuri Piaţa Centrală de la SC Artera Invest SRL, în valoare de 5.979,83 lei (inclusiv TVA);
  • 2008 – canalizare pentru colectarea apelor pluviale, în valoare de 12.036 lei (exclusiv TVA), executată de către SC Acva Serv SRL Roman, două vitrine frigorifice, în valoare de 8.740 lei/bucata (fără TVA), pentru comercializare produse lactate de către producătorii particulari în Hala Centrală;
  • 2009 – 16 mese pentru piaţă din fibră de sticlă, de la SC Eurocompozite SRL Bistriţa, la preţul de 18.000 lei, exclusiv TVA;
  • 2010 – s-au efectuat lucrări de modernizare Piaţa Centrală, constând în aliniat mese în sectorul pentru producători particulari, reparaţia şi vopsirea acestora, vopsirea tâmplăriei metalice şi montarea de uşi şi geamuri din tâmplărie PVC la intrarea pe rândurile producătorilor. Lucrarea, în valoare de 154.681 lei, a fost realizată de SC Romurban SRL Roman. S-a executat asfaltare zonă de vânzare producători particulari, lucrare în valoare de 36.009 lei şi care a fost executată de SC Darcons SRL.  Reabilitarea învelitorii Sector Producători particulari, în valoare de 14.204 lei exclusiv TVA, a fost realizată de SC Andi Press SRL Paşcani. Modernizarea hotelului din Piaţa Centrală, în valoare de 62.772 lei, a fost realizată de SC Contact Steel SRL.
  • 2011 – Asfaltarea de  alei a fost efectuată de SC Darcons SRL, lucrarea fiind în valoare de 50.649 lei. Reabilitarea de grupuri sanitare, în valoare de 61.517 lei, a fost realizată de SC Conbas SRL. Refinisarea faţadei clădirii administrative – executată de SC Contact Steel SRL – a costat 52.859 lei.
  • 2012 – s-au achiziţionat patru  vitrine frigorifice, la preţul de 6.048 lei/bucată. S-a amenajat, contra sumei de 64.453 lei, ograda de căruţe şi sector cereale. Lucrarea a fost făcută de SC Contact Steel SRL Roman. Închideri alei din zona producători Piaţa Centrală – constând în închiderea, cu uşi culisante, a intrărilor pe rândurile de intrare cumpărători, închiderea cu rulouri de aluminiu a părţii dinspre strada Sucedava şi a părţii dinspre strada Aprodu Arbore şi montare tâmplărie fixă la arcade. Valoarea de adjudecare a lucrării a fost de 78.565 lei, iar executantul a fost SC Pinul SRL Tecuci. Au fost achiziţionate 15 mese din fibră sticlă pentru sectorul SC, AF, PF.de la SC Andi Press SRL Paşcani, la preţul de 1.795/bucata.
  • 2013 – pasaj de trecere sector AF – producători particulari, lucrarea executată de SC Contact Steel SRL, valoarea fiind de 115.064 lei.
  • 2014 – deviere reţele gaze naturale presiune medie şi redusă, lucrare în valoare de 65.800 lei executată de SC Hidroterm SA Roman. S-au achiziţionat patru vitrine frigorifice pentru vânzare caş de către producătorii particulari din Hala Centrală la preţul de 6.615 lei/bucata.
  • 2016 – a fost achiziţionat un sistem de detecţie şi semnalizare incendiu la chioşcurile din Piaţa Centrală, investiție în valoare de 21.147 lei.

În anii 2014, 2015 şi parţial 2016 principala investiţie efectuată a fost Parcarea Etajată. Lucrarea a fost executată de SC Contact Steel SRL şi SC Modern Construct SRL Roman,valoarea finală fiind de 1.176.922 lei. Procedura de achiziţie a fost cerere de ofertă. La recepţia de la terminarea lucrărilor au fost solicitate remedieri la etanşeizarea rigolelor de la etaj, acestea fiind remediate de constructor”, se mai arată în răspunsul remis de Primăria Roman.

Toate investițiile enumerate mai sus trec de 2.000.000 de lei, dar suma nu cuprinde și toată taxa pe valoarea adăugată și nici cheltuielile de întreținere din intervalul de timp menționat. Mai bine de jumătate din suma investită în Piața Centrală în ultimul deceniu a fost ”înghițită” de un singur obiectiv: parcarea etajată.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.