Senatorul Manoliu, interpelare către ministrul Sănătății

de | 01/03/2017 | Național, Politică, Sănătate

De la 1 martie, persoanele care suferă de afecțiuni oncologice, reumatologice, cardiovasculare sau alte boli ar trebui să poată  obține o serie de medicamente gratuite și compensate doar în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. LA acest moment, o persoană diagnosticată cu o astfel de boală trebuie să aibă acordul unei comisii înainte de a beneficia de tratament.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare”, se precizează într-un comunicat al Guvernului României.

Senatorul Dan Manoliu susține că  efectele hotărârii de Guvern prin care au fost eliminate comisiile de exerți de la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate riscă să fie anulate de un set de măsuri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Parlamentarul a adresat o interpelare ministrului Sănătății și a cerut un răspuns scris.

Cu regret va aducem la cunoștință, stimate domnule ministru, faptul că toate aceste măsuri benefice pentru bolnavi, mai sus menționate, tind să fie practic compromise, ca urmare a deciziei CNAS privind introducerea unui set suplimentar de criterii, considerate de Liga Română contra Reumatismului ca abuzive, nejustificate și contrare intereselor pacienților, care îngreunează, de facto, „accesul pacienților cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptățiți prin lege”.  Față de cele prezentate mai sus, va rugăm să ne comunicați, stimate domnule ministru, măsurile pe care preconizati să le adoptați în vederea unei implementări rapide și, mai ales, nedistorsionate a H.G. nr. 18 din 12 ianuarie,  spre beneficiul celor suferinzi de afecțiuni locomotroii, aflați în terapie biologică ?”, a declarat senaorul Dan Manoliu. Textul integral al interpelării poate fi citit pe danmanoliu.ro.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.