Consiliul Local Roman: expunere de motive, copy-paste după un comunicat al Guvernului

de | 09/03/2017 | Administrație, Local

Vineri, 10 martie, este ședință de îndată a Consiliului Local (CL) Roman. Pe ordinea de zi sunt cinci proiecte de hotărâre care sunt urgente, având în vedere că aleșii locali au fost convocați de îndată. Cel mai probabil, tot pe repede-nainte au fost făcute și proiectele de hotărâre. Așa s-ar explica faptul că expunerea de motive a proiectului ”privind solicitarea înscrierii în programele guvernamentale de construire de locuințe și încheierea unor parteneriate în acest scop” reprezintă o copie aproape fidelă a unui comunicat al Guvernului României.

După cum se observă și în fotografii, expunerea de motive a proiectului de hotărâre a fost făcută cu fraze preluate din comunicatul de presă al Guvernului, comunicat publicat pe 28 septembrie 2016, ziua în care Guvernul a aprobat acest program. Ce-i drept, în Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local nu este specificat că o expunere de motive nu trebuie să fie copy-paste după un alt document.

Proiectele de hotărâri vor fi însoţite de o expunere de motive a iniţiatorului şi raportul compartimentului de specialitate şi vor fi redactate de către cei care le propun în conformitate cu normele de tehnică legislativă. În acest scop secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi personalul de specialitate din aparatul propriu al consiliului vor acorda sprijin şi asistenţă tehnică de specialitate. ” – art. 39, alin. (2) din Regulamentul CL Roman. Inițiator este primarul Lucian Micu, dar expunerea de motive este întocmită de specialiști din Primărie.

Proiectul în sine este unul lăudabil: Primăria vrea să se înscrie în acest program guvernamental pentru ca mai multe locuințe de serviciu pentru specialiști din domeniul sănătății să fie construite în oraș. Nu se precizează în proiectul de hotărâre, însă, nimic despre câte locuințe ar vrea administrația locală să fie construite, în ce zonă, dacă înscrierea în acest program are legătură sau nu cu faptul că Primăria a făcut o cerere către Agenția Națională pentru Locuințe pentru construirea a două noi blocuri ANL pe strada Moldovei.

Poate mai multe informații vor fi prezentate vineri, în cadrul ședinței Consiliului Local, dacă aleșii nu se grăbesc – ca în multe alte dăți – să voteze cât mai repede proiectele și să plece la ale lor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.