Marșul pentru viață, autorizat. Care va fi traseul

de | 16/03/2017 | Local, Religie

Sâmbătă, 25 martie 2017, începând cu ora 10:30, în oraşul Roman, va avea loc Marşul pentru viaţă, cu tema „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine”. Evenimentul reprezint[ o premieră în Roman, dar la nivel naţional se află deja la cea de-a VII-a ediție. Conform organizatorilor, scopul adunării publice este manifestarea solidarităţii cetăţenilor pentru promovarea vieţii şi sprijinul acordat femeilor aflate în criză de sarcină.

La nivel național, aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali. Iată câteva aspecte care motivează tema aleasă pentru acest an: România ocupă locul a doilea în lume în statistica numărului total de avorturi raportat la populația actuală (Rusia este pe locul întâi): 22.832.650 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 – iunie 2016, față de o populație de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016. Criza de sarcină apare în momentul în care o femeie ia în considerare întreruperea cursului firesc al sarcinii, care s-ar concretiza prin nașterea copilului, și se gândește la posibilitatea de a face avort. Criza de sarcină este cauzată de probleme exterioare cărora ea nu reușește să le facă față”, se arată într-un comunicat remis înRoman.ro.

Organizatorii susțin că, în majoritatea cazurilor, femeile în criză de sarcină doresc să aibă și alte opțiuni în afara avortului. Dar aceste opțiuni devin disponibile doar dacă o altă persoană o sprijină. Lipsa sprijinului duce la lipsa de alte opțiuni. Astfel, alegerea avortului nu mai este o alegere propriu-zisă, ci pare singura cale de ieșire din criza de sarcină. Relatările persoanelor care au făcut avort (www.avorturiregretate.ro) și relatările persoanelor care au ales să nască copilul, deși au luat în calcul și avortul (www.femeifericite.com), arată cât de traumatizantă este criza de sarcină.

În aceste condiții, considerăm vitală responsabilizarea societății față de darul vieții, înfăptuit concret prin sprijinirea femeilor în criză de sarcină și a copiilor lor. Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional, dar este deschis participării tuturor confesiunilor religioase și formațiunilor politice. Prin Marșul pentru viață nu promovăm interzicerea legală a avortului și nici un fel de violență împotriva femeii, ci promovăm conștientizarea societății și sprijinirea femeii să nască viața pe care o poartă în ea. Acest sprijin nu vizează în primul rând statul și instituțiile lui ci societatea, în diferitele ei forme de organizare. Nu putem aștepta de la stat să facă ceea ce noi nu facem, individual și prin posibilitățile asociative existente astăzi”.

Traseul pe care se va desfășura acest marș este următorul: Piața Roman-Vodă – strada Veronica Micle – strada Tineretului – strada Dobrogeanu Gherea – bulevardul Roman Mușat – Piața Roman Vodă.

Organizatorul de la Roman al acestui marș este Simona Bejan, o persoană din cadrul Bisericii Romano-Catolice. Inițial, tinerii din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Roman au declarat că vor să organizeze acest marș, dar vor fi doar participanți.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.