Reacție în cazul prostituatelor minore: DIICOT și IPJ Neamț nu au colaborat cu asistenții sociali

de | 18/03/2017 | Județean, Justiție

După ce vineri după-amiază, DIICOT a emis un comunicat de presă în care făcea referire la rețineri într-un caz de tinere din centre de plasament din Roman și Piatra-Neamț care sunt cercetate pentru prostituție și proxenetism, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a reacționat sâmbătă, 18 martie. Într-un comunicat de presă, DGASPC explică cum procurorii DIICOT au lăsat o suspectă minor singură să plece în miez de noapte, fără a anunța personalul de specialitate.

”DGASPC Neamț a aflat din presă despre cercetarea unor minore din centrele de plasament din Neamț pentru apartenență la o rețea de prostituție. În urma verificărilor efectuate de către DGASPC Neamț a reieșit că de fapt este vorba despre două minore dintr-un centru din Piatra Neamț care au fost audiate în calitate de martor. O altă minoră dintr-un centru din Roman a fost reținută pentru 24 de ore de către DIICOT. Aceasta era dată dispărută de către centru din octombrie 2016, iar până la reținerea ei nu a mai revenit în centru. Tânăra, în vârstă de 17 ani, este în sistemul de protecție din 2010. Până în 2016 ea a avut un comportament normal atât în școală cât și în centru, motiv pentru care a și fost admisă să urmeze un curs de coafură făcut de DGASPC în colaborare cu UNICEF”, se precizează în comunicatul DGASPC Neamț.

În același document se arată că minora din Roman a început să încalce regulile din februarie 2016, lipsind fără învoire, fugind din centru, fiind dată dispărută la Poliție.

”La revenirea în centrul din Roman, pentru câteva ore sau cel mult câteva zile, ea a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, cu scopul de a-i fi corectat comportamentul. La ultima ședință, minora a declarat că refuză consilierea, că își dorește să plece din sistem și că are un comportament neadecvat din punct de vedere moral. Angajații centrului au sesizat Poliția despre spusele minorei, ei urmând să facă verificări în cauză. În octombrie 2016, tânăra a plecat din nou fără voie din centru, fiind anunțată și de această dată dispariția la Poliție. Vineri, 17 martie, DIICOT a trimis centrului din Roman ordonanța de reținere emisă pe numele acesteia. Sâmbătă dimineață, șeful centrului a luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și a aflat cu stupoare că fata, deși este minoră și are măsură de protecție a fost eliberată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1.30, fără a fi anunțat vreun reprezentant al DGASPC pentru a o prelua.Am aprecia dacă DIICOT și reprezentanții Poliției ar coopera îndeaproape cu DGASPC Neamț, astfel încât să fie evitate astfel de disfuncționalități și pentru a nu mai afla din mass-media despre situația copiilor din sistemul de protecție al județului.

Până la urmă, tânăra a fost găsită de oamenii legii sâmbătă, 18 martie, în jurul orei 11.00 și a fost dusă din nou în centru. Reamintim că DIICOT Neamț a reținut opt persoane vineri, 17 martie, sub acuzațiile de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi act sexual cu un minor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.