Investiție „secretă” în centrul orașului

de | 27/03/2017 | Administrație, Economic, Local

Joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Roman se va dezbate un proiect de hotărâre referitor la închirierea unui teren către o firmă din Bacău. Este vorba despre un teren de aproape 1.300 de metri pătrați, de pe strada Aprodu Arbore, acolo unde, până de  curând avea loc târgul de vechituri: ograda de căruțe.

ograda de carute 1

Ograda de căruțe

În urmă cu doar o săptămână, însă, primarul Lucian Micu era categoric cu privire la mutarea târgului de vechituri în bazar, pe motiv că unii dintre cei care vând lucruri le-ar fi procurat prin furt.

O altă discuție care a apărut din întâlnirea, din ședința de dimineață a fost legată de mutarea comercianților de vechituri din zona Aprodu Arbore – Aprodu Purice în bazar. Practic, noi acolo ne dorim un comerț modern. Sigur că are farmecul său și acest comerț cu vechituri însă, din sesizările Poliției Naționale, ale Poliției Locale și ale populației municipiului Roman se pare că în acest segment nu se vând numai obiecte de anticariat, își au locul tot felul de hoți, până la urmă; foarte multe sesizări mi-au venit că s-au furat din anumite depozite drujbe, bormașini care au fost identificate ulterior în acest perimetru și am vrea să stopăm acest eveniment”, declara Lucian Micu pe data de 20 martie 2017. Întrebat atunci cum rezolvă mutarea în bazar problema hoților, primarul a răspuns: ”Eu mi-aș dori, la nivelul municipiului Roman un comerț civilizat, nu mi-aș dori un comerț pe stradă.”
indicator targ de chilipiruri 2

În locul casei din spate va apărea un supermarket.

Dacă săptămâna trecută primarul municipiului Roman vorbea doar despre hoți, în mapa de ședințe a legislativului local a apărut și adevăratul motiv pentru care această mutare a târgului a fost făcută: este vorba despre intenția unei firme din Bacău de a construi un supermarket. Practic, supermarketul va fi construit pe un teren învecinat ogrăzii de căruțe dar, așa cum cere legislația în vigoare, este nevoie de un teren pe care să se contruiască parcări, ori firma care face investiția a solicitat Primăriei acest teren pentru a face locurile de parcare obligatorii prin lege.

harta inchiriere ograda de carute

De precizat că firma Pro Center SRL Bacău a fost înființată anul acesta, adică în urmă cu mai puțin de trei luni.

Este o solicitare mai veche pentru această suprafață de teren. Noi eram obligați să o supunem dezbaterii Consiliului Local. Consilierii locali vor decide în cunoștință de cauză. Fac mențiunea că acolo se află un teren proprietate privată care a fost înstrăinat la începutul acestui an, din câte am înțeles și, în vederea amenajării unor parcări s-a făcut această solicitare. Așa cum vă spuneam, obligația mea a fost să supun dezbaterii consilierilor această solicitare, consilierii locali vor decide dacă este oportun sau nu închirierea acestui spațiu”, a afirmat Lucian Micu astăzi, 27 martie, la șapte zile de la prima declarație.

De ce nu ni s-a spus de la bun început că este vorba despre o investiție și s-a dat vina pe oameni care vând chilipiruri încă nu știm și nu am aflat răspuns de la administrația locală; ba, mai mult, primarul a susținut că nu există nicio legătură între cele două afirmații. Deși, pe data de 20 martie a fost făcută afirmația cu privire la modul în care obțin bunurile unii comercianți, dar pe 17 martie, adică cu trei zile mai devreme a fost depusă cererea din partea persoanei juridice din Bacău pentru a prelua acest teren în folosul propriu.

Conform proiectului de hotărâre, închirierea terenului în suprafață de 1.284 de metri pătrați și a construcției situată pe acesta în suprafaă de 35 de metri pătrați pornește de la suma de 3.000 de lei/an.
sediul societatii pro center

Vila în care se află sediile sociale ale Pro Center SRL și Adip Proprietati SRL

Cine deține SC PRO CENTER SRL Bacău, firma înființată în februarie 2017, care este administrată de băcăuanul Adrian Păcuraru și care cere în chirie Ograda de căruțe de la Primăria Roman: 

  • CIMUS PROPERTIS SRL Bacău – firmă înființată în ianuarie 2017, ai cărei fondatori sunt Andrei Rati și Maria Mădălina Rati;
  • ADIP PROPRIETATI SRL Bacău – firmă înființată în 2011 de Adrian Păcuraru;
  • PRO DEVELOPMENT SRL Iași – firmă înființată în ianuarie 2008 de Camelia Pătrăucean și care, în ianuarie 2017, are doi noi asociați minoritari: Adrian Păcuraru (Bacău) și Mioara Lăcătușu (născută în Bacău, dar cu domiciliul în Iași, la aceeași adresă cu PRO DEVELOPMENT SRL).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.