„Cântece pentru copii”, o carte a Marianei Levărdă și a lui Ovidiu Trifan

de | 30/03/2017 | Cultură, Educație, Local

Două cadre didactice cunoscute și îndrăgite de multe generații de romașcani și-au pus semnătura pe o carte dedicată copiilor. Mariana Levărdă și Ovidiu Trifan au colaborat pentru cartea ”Câtece pentru copii”. Ovidu Trifan este autorul partiturilor pe care sunt cântate versurile scrise de Mariana Levărdă. Ilustrația grafică a cărții a fost realizată de artistul plastic Cristina Ursache, o tânără de 17 ani cu mult talent și numeroase participări la competiții de profil. Cartea ”Cântece pentru copii” a fost editată la Editura ”Muzica” din București. La eveniment au participat zeci de dascăli, actorii trupei de teatru ”Dan Alecsandrescu” – colegi cu Mariana Levărdă –, dar și autorități, cum ar fi primarul Lucian Micu și senatorul Dan Manoliu.

Evenimentul de lansare a cărții a avut la Școala de Artă ”Sergiu Celibidache”, în sala de concerte, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți invitații.

Vă mulțumim, dragi invitați, pentru că ați răpit clipe din viața dumneavoastră și ați venit să savurăm împreună o picătură din roua bucuriei noastre. A doua pasiunea a mea, după teatru, o reprezintă muzica. Muzica este forma noastră de exprimare mai veche decât graiul sau arta. Muzica este omul mai mult decât cuvintele. În viața copilului, cântecul apare chiar mai înainte de vorbire. Nu-i ușor să fii textier. Deși muzica este foarte importantă, în cântecele pentru copii versurile contează mai mult decât pentru adulți. tematica textelor trebuie să facă parte din universul intereselor lor, întâmplările să fie amuzante sau impresionante, versurile să fie ușor de memorat și să fie în concordanță cu melodia. Accentele firești din versuri trebuie să coincidă perfect cu acordurile măsurii muzicale. Colaborez de multă vreme cu domnul profesor doctor Ovidiu Trifan, care-mi este și vecin de cartier, împreună am realizat și imnul municipiului Roman. Am colaborat cu domnul profesor nu neapărat pentru carte, dumnealui mi-a făcut o mare surpriză atunci când mi-a trimis-o pe email gata tehnoredactată”, a afirmat Mariana Levărdă, coautor al cărții.

Ovidiu Trifan a vorbit cu multe emoții despre influența muzicii asupra copilului.

Cercetătorii spun că primul organ care se formează în uterul mamei este urechea. Este foarte important, așa dar, ce atmosferă există în casă, ce muzică ascultă mama însărcinată. Este bine ca mamele să cânte copiilor și să le citească povești încă înainte ca aceștia să se nască, fiindcă acest lucru influențează dezvoltarea ulterioară a copiilor. Așa se face că unii copii au tendințe agresive și alții sunt mult mai deschiși spre educație și cunoaștere”, a spus profesorul Ovidiu Trifan.

Compozitorul a povestit că a testat cântecele cu mai mulți copii, fără a spune cine este autorul și că abia după ce a văzut reacția pozitivă a celor mici a avut conformarea că aceste că aceste cântece merită să fie publicate, pentru a veni în sprijinul părinților și a cadrelor didactice.

Este o îmbinare armonioasă de muzică, text și desen. Eu cred că viitorii profesori trebuie să cânte, să poată, la rândul lor, să formeze elevii, fiindcă ei vor fi viitorii educatori și învățători. Îl felicit pe domnul profesor doctor Ovidiu Trifan și cred că ne vom întâlni mai des, mai ales că dumnealui va fi mentorul de bază în anul III pentru cei care vor deveni profesori pentru învățământul primar”, a afirmat conferențiar universitar dr. Liliana Mâță, de la Universitatea ”V. Alecsandri” Bacău.
Vă felicit pentru efortul depus și pentru rezultatul obținut. Mă bucur să văd că romșacanii își dau mâna pentru a împleti fiecare, unul harul său, altul dorința de a oferi comunității lucruri cât mai frumoase. Aceste cărți îmi doresc să ajungă la cât mai mulți copii din oraș, sunt părinte și știu cum un câtec poate dezvolta imaginația copiilor. Vă felicit încă odată”, a afirmat Lucian Micu.

Cel care a prezentat întreg evenimentul a fost profesorul Viorel Vanzariuc, directorul Școlii de Artă ”Sergiu Celibidache”. Un moment aparte al lansării de carte a fost acela în care corul format din elevi ai Școlii de Artă a interpretat cântece din cartea nou lansată.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.