Săptămâna viitoare, exercițiu de cutremur. Autoritățile nu anunță ziua, pentru a verifica reacția cetățenilor

de | 12/04/2017 | Actualitate, Județean

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va desfășura săptămâna viitoare un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

În perioada 18-21 aprilie, în toate unitățile administrativ-teritoriale din țară va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Exerciţiul se va desfăşura pe parcursul unei singure zile din intervalul menţionat. Data şi ora la care localităţile din judeţul Neamţ sunt planificate să participe la exerciţiu nu sunt comunicate de organizator deoarece se urmăreşte verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea acestor tipuri de mesaje, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț.

În perioada vizată, locuitorii vor auzi semnalul de alarmare “alarmă”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00 – 15.00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.