Istoria, văzută prin ochii veteranilor de război. Aceasta este provocarea pe care primarul municipiului Roman a lansat-o cadrelor didactice din oraș: să faciliteze o întâlnire între tânăra generație și oamenii care au scris istorie.
”Lansez o provocare pentru directorii unităților de învățământ din orașul nostru. Organizați în sediile școlilor, la orele de diriginție, de educație civică, la cele opționale, întâlniri ale elevilor cu veteranii de război. Prezentați-le pilde, arătați-le exemple vii, ascultați-le poveștile. Dincolo de programa școlară, vă asigur că vor avea ce învăța. Istoria nu se învață doar din cărți. Aceasta este istoria trăită, istoria reală”, a declarat Lucian Micu.
Această afirmație a fost făcută de Lucian Micu la evenimentul care a avut loc în cimitirul Eternitatea și care a fost dedicat românilor ce au căzut e câmpul de luptă. Pe data de 29 aprilie se sărbătorește, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război. După Primul Război Mondial (1916-1918) s-a instituit titlul de veteran de război, participanților la campanii și urmașilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi și avantaje reparatorii. Titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902, veteranilor asigurându-li-se, pe lângă acest statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor de pe câmpul de luptă.
La evenimentul de la cimitirul Eternitatea au participat veterani de război, militari, autorități locale și reprezentanți ai partidelor politice. Activitatea a început cu un oficiu religios la care a participat un sobor de preoți.
0 Comentarii