Senatorul Manoliu vrea amenzi pentru cei care îi ignoră pe salvamontiști

de | 28/04/2017 | Național, Politică

Tragicul eveniment petrecut sambătă după-amiază în munții Retezat, în urma căruia au pierit doi copii – Dor Geta Popescu de 13 ani, declarată anul trecut ca fiind cea mai bună alpinistă a României, și Erik Gulacsi în varstă de 12 ani, recordman european – l-a determinat pe senatorul nemțean Dan Manoliu să propună schimbarea cadrului legislativ, pentru ca pe viitor să fie evitate asemenea evenimente nefericite.

Astfel de cazuri datorate conditiilor nefavorabile au mai avut loc și în anii trecuți, evenimente soldate ca și acum cu pierderea de vieți omenești sau alte suferințe fizice prin care mai mulți români au trecut. Trebuie să fim conștienți că muntele nu iartă pe nimeni, nici chiar pe cei profesioniști în escaladarea lui, și cu atât mai mult pe cei mulți care iubesc munții României și preferă să își petreacă acolo clipele frumoase alături de cei dragi. Da, munții noștri sunt minunați, însă în același timp așa cum ei trebuie ocrotiți, trebuie să îi ocrotim și pe românii care preferă să îi viziteze. Din păcate, de-a lungul timpului, în afară de tragicul unor astfel de evenimente, nu s-a făcut nimic mai mult pentru prevenirea acestor intamplări nefaste, motiv pentru care este necesar la luăm masuri pentru a proteja pe români de astfel de nenorociri”, a afirmat senatorul Dan Manoliu.

Parlamentarul nemțean a vorbit despre faptul că, la acest moemnt, nu există restricții legale pentru cei care nu țin cont de recomandările specialiștilor.

În contextul actual, conform legislației în vigoare, decizia de a putea escalada munții României, fară a ține cont de pericolele existente și de indicațiile celor ce lucrează la serviciul salvamont, rămane la latitudinea fiecăruia dintre noi, indiferent dacă avem sau nu expertiză și experiență pentru o astfel de deplasare. Consider că trebuie să punem un accent mai serios pe cuvântul celor pe care îi plătim a avea grijă de noi atunci când hotărâm a urca pe munte, și nu doar să ascultăm de ei abia în momente tragice când accidentele deja au avut loc iar noi ne rugăm cu disperare la ei să ne ajute. Cred că a sosit în sfârșit momentul să imbunatatim cadrul legal în această direcție, iar persoanele care nu iau în considerare avertizările salvamontiștilor locali de a nu urca în anumite momente pe munte, să poată fi pasibili de amendă. Amenda în acest caz reprezintă doar un instrument de prevenție, încercând a descuraja acele personae care de la sine putere doresc să își pună viața în pericol, și mai mult, viața celor cu care se deplasează pe munte sau celor pe care îi au în grijă și supraveghere”.

Parlamentarul a adăugat că a început consultări cu specialiști în salvare Montană și că va depune, în cel mai scurt timp, o propunere de completare a legii pentru ca tragedii ca cele de sâmbătă, 22 aprilie, să nu mai aibă loc.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.