Ministrul Sănătății, dezinteresat de chestiunea ambulanței TIM

de | 19/05/2017 | Local, Sănătate

Florian Bodog, ministrul Sănătății, a vizitat, vineri, 19 mai, Spitalul de Neuropsihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman și Spitalul Municipal Roman, fiind însoțit de prefectul Vasile Panaite, conducerea Direcției de Sănătate Publică, senatorul Dan Manoliu, deputatul Alexandru Rotaru, dar și de Marius Neculai, pe care ministrul Bodog l-a numit ”prietenul” său.

La Spitalul de Neuropsihiatrie, ministrul Sănătății a mers în saloane, la sala de mese și la Capela unității. De aici, Florian Bodog a plecat la Spitalul Municipal Roman unde, după ce a vizitat câteva saloane și a discutat cu pacienții, a mers să vadă Unitatea de Primiri Urgențe. La vizita de la Spitalul de Urgență a fost prezent  și primarul Lucian Micu.

Psihiatria este o problemă la nivel național, am primit mai multe semnale din țară dar din fericire, aici, la Roman, nu s-au confirmnat. Sunt condiții foarte bune, cu o echipă foarte bună, iar Consiliul Județean a sprijinit investiții. La Spitalul Municipal Roman am avut o întâlnire cu medicii și liderul de sindicat care mi-au semnalat probleme legate de salarizare și probleme organizatorice. De asemenea, a fost semnalată o problemă cu SMURD-ul care a fost blocat și pentru care se intenționează deschiderea unei linii de gardă care să asigure urgențele”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog, la finalul vizitei.

Întrebat când se poate rezolva chestiunea ambulanței TIM, ministrul a răspuns: ”Eu îmi semnez corespondența în fiecare zi. În momentul în care documentația este semnată, eu o semnez”. Adică un ”nu știu” spus sub o altă formă. Reamintim că despre această ambulanță de Terapie Intensivă Mobilă, care a funcționat opt luni la Roman, pentru ca mai apoi să se ”descopere” că nu există bază legală, ministrul secretar de stat Raed Arafat a declarat, în luna octombrie 2016, că va fi readusă la Spitalul de Urgență, întrucât și-a dovedit utilitatea. De la acel moment – în octombrie 2016 s-a trimis în scris acordul Departamentului pentru Situații de Urgență – a trecut mai bine de jumătate de an, dar fără ca situația de fapt să se schimbe. De data aceasta, ar mai fi nevoie de un aviz al Ministrului Sănătății înainte de alte documentații ce vor fi întocmite la nivelul Consiliului Județean.

Primarul i-a prezentat ministrului Bodog o listă cu peste 30 de obiective, ”listă deschisă de un computer tomograf, aparate pentru sălile de operații și blocuri operatorii, incubatoare pentru nou născuți, dar și mese de operații, aparatură de care Spitalul Municipal Roman are nevoie urgentă. În ceea ce ne privește, noi am asigurat partea de cofinanțare, de 10%, prin Hotărâre de Consiliu Local, rămâne să vedem decizia ministrului de a aproba aceste investiții și de a aloca și sumele necesare. Ca urmare a faptului că în acest an, alocările bugetare pentru Compartimentul Primiri Urgente sunt mai mici cu aproape 50% față de anul trecut, i-am solicitat ministrului Sănătății alocarea de fonduri suplimentare, cel puțin egale cu cele din 2016, pentru că romașcanii sunt cetățeni de același rang cu cei din alte județe. În ceea ce privește finanțarea europeană pentru acest domeniu, i-am prezentat ministrului propunerile noastre privind modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului de specialitate, proiect întocmit de specialiștii Spitalului și cei ai Primăriei și pe care îl vom depune imediat ce axele de finanțare se vor deschide, solicitând, și aici, cofinanțare din partea ministerului”, a declarat primarul Lucian Micu.

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.