presshub.ro: Neamț: Un conac boieresc, aflat în zona de protecție a unui monument istoric, pus la pământ de Primăria Trifești. Șefa Direcției pentru Cultură: „S-au chinuit mult să îl demoleze”

de | 01/06/2017 | Orașul uitat

Primăria comunei nemțene Trifești, localitate aflată la 7 kilometri de municipiul Roman, a decis să demoleze una din cele mai vechi clădiri din comună, fostul conac al boierului armean Jorj Capri, din satul Miron Costin. Pe 27 aprilie, în câteva ceasuri, o istorie lungă de secole a dispărut. Imobilul arăta deplorabil din cauza dezinteresului autorităților locale de a-l conserva sau de a găsi fonduri pentru a-l moderniza și a-i găsi o utilitate pentru locuitori. Cu toate acestea, experții sunt de părere că ar fi putut rezista unei reabilitări. În perioada comunistă, conacul a fost folosit, pe rând, ca sediu de primărie și sediu al Cooperativei Agricole de Producție (CAP), iar după revoluție ca școală sau cămin cultural. Cum pentru aceste activități au fost găsite alte imobile în comună, conacul a fost eliberat și lăsat să se degradeze, motivația principală a acestei atitudini administrative fiind lipsa fondurilor pentru…

Citește tot articolul!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.
orasul uitat 1

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.