presshub.ro: Dialog cu Radu Radoslav, arhitect-șef al Timișoarei între 1997-2006: Salvarea patrimoniului este inutilă dacă nu există o strategie de regenerare urbană (Partea a II-a)

de | 17/06/2017 | Orașul uitat

Convorbirea cu arhitectul Radu Radoslav a avut ca lait-motiv ideea de regenerare urbană. Fiindcă, spunea interlocutorul meu, un oraș devine ”uitat” dacă nimeni nu gândește un plan de revitalizare. Dar nu oricum, ci cu grija de a recupera și de a conserva spiritul european și specificul locului. De aici și supărarea fostului arhitect-șef, care nu a avut cum să schimbe totul: ”Timișoara și Banatul înseamnă o fuziune de culturi. Se vede în orice.Voiam la un moment dat să facem o expoziție de cărți de bucate ale regiunii  fiindcă și în arta culinară bănățeană e vorba de o fuziune culturală. Târgurile de azi ale Timișoarei sunt staliniste, ele ar trebui date în organizarea unor curatori care să aibă capacitatea să pună laolaltă elemnentele definitorii, cele identitare. Eu sunt supărat pentru că s-a reușit în parte distrugerea identității culturale unice a acestui oraș. De ce e unică? Fiindcă, spre deosebire de orașele…

Citește tot articolul!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.
orasul uitat 1

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.