”Printre flacoane și rețete”, la Muzeul de Istorie

de | 18/06/2017 | Cultură, Local

Istoria farmaciei și a medicinei au fost subiectele unui triplu eveniment care a avut loc vineri, la Muzeul de Istorie Roman. S-a vorbit despre personalitățile care au dezvoltat medicina românească, dar și despre mijloacele pe care le aveau la îndemână medicii și farmaciștii pentru a trata populația. În prima parte a manifestării găzduite și organizate de Muzeul de Istorie Roman a fost evocată activitatea și opera unuia dintre cei mai importanți actori ai medicinei românești: oftalmologul Nicolae Manolescu-Strunga.

Este o metodă care-i poartă numele: metoda Manolescu, de operație a cataractei. Și după el a urmat la catedră un profesor care, din întâmplare, i-a fost și ginere – Stănculeanu; și era coadă la Spitalul Colțea; deci profesori din Statele Unite, doctori din Statele Unite veneau și se formau în chirurgia oftalmologică la București. Nu știu cât se mai întâmplă la noi așa ceva, ca americanii să vină să învețte să opereze cataracta în România, dar în vremea aceea, la începutul secolului al XX-lea, iată că se întâmpla.”

dr. Richard Constantinescu, UMF Iași

După prezentarea bine documentată a doctorului Richard Constantinescu a urmat prezentarea expoziției temporare.

Am valorificat colecția Epifanie Cozărăscu, așa cum era normal, este de datoria noastră de a face acest lucru, fie și o dată pe an printr-o expoziție temporară. Dar, în egală maăsură, avem aici și piese din alte părți; și mă refer la colaboratorii noștri instituționali, mai întâi: Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț. Apoi, avem o  altă vitrină care se datorează colaborării cu domnul doctor Florin Pavelescu, colecționar de astfel de obiecte vechi, obiecte cu specific medical și care au o anumită încărcătură și emoțională, de care dumnealui este foarte mândru.”

Iulia Butnariu, muzeograf 

În cadrul expoziției temporare, publicul mai poate vedea recipiente de farmacie, din colecția farmacistei Magdalena Avădanii, documente, rețete, obiecte specifice.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.