Capela catolică din cimitir își caută stăpânul

de | 06/07/2017 | Administrație, Local, Religie

De mai mulți ani, reprezentanții Bisericii Catolice caută un document care să ateste cui apaține capela din cimitirul Eternitatea. Acum, clericii cer ajutorul romașcanilor, fiindcă imobilul nu este întreținut și, în lipsa unui proprietar cert, nimeni nu se poate implica în renovarea și reabilitarea acestuia.

Terenul pe care este ridicată capela aparține municipalității și este administrat de Municipal Locato Serv SA, societatea a Consiliului Local Roman. Clădirea în sine este revendicată, dar nimeni nu a găsit, până acum, un act de proprietate sau un alt document care să indice cine este proprietarul de drept.

Francisc Farcasel preot 3793

preot Francisc Fărcășel

Aș dori să îi rog pe cei care au informații să se adreseze mie personal sau vreunei biserici catolice din Roman în legătură cu acea capelă. Acea capelă este construită de dinainte de 1900 de o persoană care este chiar acolo în criptă; de fapt, sunt trei înmormântați acolo. Din informațiile noastre, de la început acea persoană a donat capela Bisericii Catolice. Una singură era atunci în oraș și dintotdeauna acolo s-au celebrat înmormântările. Când am văzut că situația capelei nu este foarte bună și că trebuie intervenit la ea, am cerut și sprijinul Primăriei. Ni s-a spus că nu este nicio problemă, se poate și, când să demarăm lucrările, ne-am trezit cu așa-ziși moștenitori care au venit ei cu un soi de devize, cu niște chitanțe cu care ei au plătit, probabil pe bună dreptate pentru răposații din interior, cum se plătește la cimitir, la administrație.”

pr. Francisc Fărcășel, vicedecan Decanatul de Roman

Reprezentanții bisericilor romano-catolice din oraș au fost acuzați de avocatul celor care susțin că sunt proprietari că au intrat în acea capelă și au folosit-o în mod abuziv.

Cimitirul Eternitatea capela Romano Catolica 3815

Am studiat, am documentat. Noi nu am găsit nicăieri dovezile pe care ei le-au prezentat, un fel de arbore genealogic scris la mână. Pe de altă parte, nu au nici măcar un document. Ei au venit cu un avocat și au spus că solicită nici mai mult nici mai puțin de 40.000 de euro pe acea capelă. Și-am spus clar: cu 40.000 de euro ne facem noi o altă capelă. Ei au cerut suma aceasta revendicând oarecum vechimea clădirii și importanța ei. Dar nu apare nicăieri nimic despre importanța acelei clădiri chiar dacă, într-adevăr, este de dinainte de 1900. Și nu au un document. Dac-ar fi, să zicem, să fi acceptat, să fi avut posibilitatea să o cumpărăm, ei nu ne-ar fi putut da niciun document.”

pr. Francisc Fărcășel, vicedecan Decanatul de Roman

Costurile de renovare ale capelei au fost estimate, în urmă cu doi-trei ani, la aproximativ 15.000 de euro, iar cei care se pretind a fi urmașii celui care a construit capela nu au investit până acum sume în conservarea și reabilitarea imobilului. Decanatul de Roman speră să reușească să obțină un act de proprietate pe clădirea respectivă pentru ca, ulterior, să o poată renova. Cei care dețin informații despre acea capelă pot să se adreseze oricărui preot catolic din oraș.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.