La Rotunda: discuții pe Facebook reclamate la Poliție

de | 25/07/2017 | Rural, Social

Sătenii din Rotunda, comuna Doljești, dar și localnicii care provin din acest sat și acum locuiesc în altă parte, fie în țară, fie peste hotare, împărtășesc impresii și amintiri într-un grup creat pe Facebook: ”Ești din Rotunda dacă…”. Până aici, nimic neobișnuit, acesta este unul din scopurile rețelei sociale: să țină oamenii conectați, indiferent de distanța în kilometri care-i separă. Doar că implicare unora dintre cetățeni în activitatea grupului de pe Facebook a devenit motiv de cercetare polițienească.

Cel care are calitatea de reclamant este preotul paroh al comunității, Carmil Duma. Părintele susține că polițiștii s-au autosesizat de ceea ce scriu oamenii pe Facebook, fiindcă el nu are cont în rețea.

duma carmil

pr. Carmil Duma

S-a iscat un mic conflict pe seama unor nemulțumiri create nu de mine, ci de persoane care nu locuiesc în sat. Eu sunt în parohie din 2012, m-am implicat și pastoral și administrativ, iar de aici s-a stârnit o invidie. Nu pot să spun cine este capul acestei invidii, dar se presupune că sunt persoane care nu locuiesc în comunitate. Unde este lucru rău că s-a montat sistem de supraveghere? Cere legea să montăm așa ceva la instituții. Acest domn care a comentat că am montat camerele de luat vederi și a spus că hoțul de hoț se teme – de aici reieșind că eu aș fi hoț – , anul trecut a fost nemulțumit că eu nu am fost acasă și a oficiat altcineva slujba în locul meu. Apoi au intrat alții care mi-au luat apărarea și s-a iscat un conflict între oameni. În mintea oamenilor există ideea că totul se face cu bani de la credincioși, dar eu mereu am spus că cine are mult să dea din abundență, cine are puțin să dea din ceea ce are. Oamenii participă din credință și nimeni nu a fost obligat să facă acest lucru, dar unii m-au denigrat și m-au defăimat, am fost acuzat pe nedrept. Poliția s-a autosesizat pentru că a auzit de aceste tulburări în sat. Și atunci, spre a-i disciplina, spre a-i liniști, pentru că nu-i frumos ce fac, Poliția a dorit să meargă să le atragă atenția. Să știți că nu e simplu, în comunitatea în care stai e firesc să ai un confort spiritual și moral. Totul este încheiat, subiectul este închis demult. Le-am transmis poziția noastră, că pacea este mai importantă decât dreptatea. Și cu siguranță nu se va merge mai departe de atât.”

pr. Carmil Duma, paroh Rotunda

screencapture facebook groups 1400844110174211 permalink 1895140417411242 1500999137350

Polițiștii continuă, însă, demersul și confirmă că până acum s-au făcut cercetări în acest caz.

Pe baza unei note de audiență, colegii mei din cadrul Postului de Poliție Doljești au demarat verificări cu privire la o sesizare a unui cetățean. Se fac verificări și, pe baza rezultateor acestora, se va soluționa cazul.”

subcomisar Constantin Irina, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț

Ce se discută pe Facebook?

Continuări ale unor discuții sau situații care se petrec în comunitate. Pentru cineva care nu este membru al comunității, lucrurile par minore. Dar pentru cei implicați, acestea par a fi destul de serioase. Fiindcă oamenii se și ceartă între ei: în timp ce unii țin partea preotului, alții reclamă o atitudine despre care zic că ar trebui să fie demult apusă și sunt nemulțumiți de faptul că sunt strigați în biserică, iar familia (de regulă părinții bătrâni) are de suferit. Alții sunt supărați pe polițiști. Toate aceste lucruri se dezbat online pentru că, spre diferență  de generațiile anterioare, oamenii au la dispoziție această metodă de comunicare.

Au mers la mama acasă, ea fiind cardiacă, deși nu are nicio legătură cu opiniile mele. Eu sunt adult și-mi asum ceea ce spun și ceea ce fac, nu este răspunzătoare ea pentru faptele mele. Nu știu în baza cărui document au pus-o pe ea să dea declarații. Ceea ce am scris pe Facebook reprezintă gândurile și impresiile mele, mi le asum. Eu am scris amintirile mele despre satul natal și am aflat că am fost strigat în biserică. Nu înțeleg de ce niște simple gânduri despre copilărie ar supăra pe cineva. Nu sunt în țară și am aflat cu amărăciune despre tot ceea ce s-a întâmplat acasă.”

Ciprian Cimpoeșu

screencapture facebook groups 1400844110174211 permalink 1940489872876296 1500999300788

Reprezentanții Decanatului de Roman îl susțin pe preotul Carmil Duma, îi apreciază realizările în cei cinci ani petrecuți la Rotunda și dau exemplul lui Iisus Hristos, care a fost răstingnit pentru că a făcut cel mai mare bine omenirii. Cum se va clarifica această situație depinde acum de oamenii legii; și, probabil, și de disponibilitatea la un dialog sincer și constructiv al membrilor comunității.

screencapture facebook groups 1400844110174211

De precizat că, în conformitate cu o decizie din decembrie 2014 a Înaltei curți de Casație și Justiție, Facebook  este considerat spațiu public; astfel că o jignire, o calomnie sau o amenințarea pot însemna tragerea la răspundere civilă sau penală, după caz, a celui care a postat pe Facebook. Acest lucru nu este egal cu cenzura, find vorba doar de o responsabilizarea limbajului folosit.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.